Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Μεγάλη Εβδομάδα, ο δρόμος προς την Ανάσταση

Από την Κυριακή των Βαΐων ξεκινάει η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας. Με άλλα λόγια, κλείνει η Σαρακοστή και αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτή η Εβδομάδα ονομάστηκε έτσι, καθώς περιέχει τα Πάθη του Κυρίου και κορυφώνεται στην Ανάσταση του Χριστού. Η Εκκλησία όρισε τη Μεγάλη Σαρακοστή ως προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα ούτως ώστε να μάς θυμίζει την άπειρη αγάπη του Θεανθρώπου για τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί τείνουμε να ξεχνάμε.

Η ανάμνηση των δραματικών γεγονότων της ζωής του Κυρίου μάς μεταφέρει όλους σε ένα άλλο κλίμα που, στην ορθόδοξη παράδοση, δεν έχει καμία σχέση με συναισθηματισμούς και δάκρυα της στιγμής. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι η προσωπική σχέση που καλούμαστε να αναπτύξουμε με τον Θεό. Τι έκανε ο Θεός για εμένα, πώς στέκομαι εγώ απέναντι σε αυτό.

Έτσι, όλη η πορεία της Μεγάλης Εβδομάδας, με μεγαλειώδη υμνολογία εξαιρετικού κάλλους, γεμάτη αντιθέσεις, παρομοιώσεις και μεταφορές, είναι μια πρόκληση και πρόσκληση ταυτόχρονα, η οποία δεν προορίζεται να τελειώσει με το τέλος των εορτασμών. Αντιθέτως, μόλις τότε αρχίζει.

Έτσι ξεκινάμε με την Κυριακή των Βαΐων και την ακολουθία του Νυμφίου. Υποδεχόμαστε νοερά τον Χριστό στην Ιερουσαλήμ της καρδιάς μας, ελπίζοντας να μην Τον προδώσουμε λίγο αργότερα, όπως έκαναν οι Ισραηλίτες φωνάζοντας «σταύρωσον , σταύρωσον Αυτόν».

Στη συνέχεια έχουμε τη Μεγάλη Δευτέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, υιό του Ιακώβ από την Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως. Όλα αυτά περιέχουν άμεσα μηνύματα για εμάς, οι οποίοι καλούμαστε να αξιοποιούμε κάθε τάλαντο που μάς έχει δοθεί για τον πλησίον και προς δόξα Θεού.

Περνάμε στη Μεγάλη Τρίτη, όπου ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής και ακούμε την Παραβολή των Δέκα Παρθένων. Καλούμαστε όλοι σε εγρήγορση πνευματική ώστε να υποδεχτούμε τον Νυμφίο, όποια στιγμή κι αν έρθει.

Την Μεγάλη Τετάρτη έχουμε την ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, όπου ο Κύριος μάς διδάσκει την άκρα ταπείνωση και καταδέχεται να πλύνει τα πόδια των μαθητών Του.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί είναι χαρά. Ναι, είναι γιορτή κι ας είναι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Εορτάζουμε την παράδοση του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας, καθώς ο Χριστός μάς καλεί να φάμε την Σάρκα Του και να πιούμε το Αίμα Του. Πλήθος πιστών είθισται να κοινωνά τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, έχουμε την ακολουθία των Παθών. Ακούμε με κατάνυξη τα 12 ευαγγέλια και στεκόμαστε με δέος απέναντι στην θυσία και αγάπη του Θεού. Μέσα από την θυσία Του και τον Σταυρό μας χαρίζει την αιώνια ζωή.

Τη Μεγάλη Παρασκευή τιμούμε την κάθοδο του Κυρίου στον Άδη. Ακούμε τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα και όλοι αναμετρούμαστε με το μεγαλύτερο γεγονός της ζωής, αυτό του θανάτου. Για να έρθει το Μεγάλο Σάββατο και να γιορτάσουμε το πρωί το πρώτο μήνυμα για την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Φτάνουμε στο βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να ψάλλουμε με όλο το πύρωμα της καρδιάς μας, το «Χριστός Ανέστη». Τον πιο μεστό ύμνο της Εκκλησίας. Γεμάτος νόημα και πανηγύρι. Το μεγαλύτερο νόημα. Αυτό της Νίκης επί του θανάτου και της Αιώνιας Ζωής που μάς χάρισε ο Αναστημένος Χριστός.

Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους! Είθε το φως της Ανάστασης να φωτίσει τις καρδιές και το νου μας.

 ΠΗΓΗ facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου