Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Το θαύμα ή τον Χριστό;

Αλέξης Αλεξάνδρου

Είναι φορές που μέσα στην άπειρη φιλανθρωπία Του, στην έγνοια Του και την αδιάκοπη φροντίδα Του να μας σώσει, επιτρέπει ο Θεός μια ασθένεια. Επιτρέπει να αρρωστήσουμε και μοιραία να συνειδητοποιήσουμε πως ο θάνατος δεν είναι και τόσο μακριά. Ένα καρδιακό, ένα εγκεφαλικό, ένας καρκίνος ίσως να είναι το ακριβό εισιτήριο, το ανεκτίμητο δώρο, η πολύτιμη ευκαιρία για μετάνοια και αλλαγή στάσης ζωής.

Είναι η ώρα που ίσως η καρδιά μαλακώνει, που μυστικά μέσα μας εργάζεται το αγαθό, που φωτίζεται και ξεδιαλύνεται το ασήμαντο, από το σημαντικό, το πρόσκαιρο από το αιώνιο. Τι άραγε θα επιλέξουμε; Το θαύμα ή τον Χριστό; Λίγα χρόνια παράταση ζωής, άχαρη και ξένη προς τον ουρανό ή το άνοιγμα στο θείο, την ελπίδα και εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού.

Ας δούμε πώς τοποθετείται στο συγκεκριμένο θέμα ο άγιος Πορφύριος ο οποίος έπασχε ο ίδιος από πλήθος ασθενειών: "Το τέλειο είναι να μην προσευχόμαστε για την υγεία μας. Να μην ευχόμαστε να γίνομε καλά, αλλά να γίνομε καλοί. Κι εγώ για τον εαυτό μου αυτό εύχομαι, σας λέω. Ακούσατε; Όχι καλοί, δηλαδή ενάρετοι, "να γίνομε αυτό, αυτό, αυτό…”, αλλά ν’ αποκτήσομε θείο ζήλο· ν’ αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στην αγάπη Του· να προσευχόμαστε μάλλον για την ψυχή μας."

Η αρρώστια είναι σαν το κερί που λιώνει. Το ζήτημα είναι που θα εστιάσουμε το βλέμμα μας και την καρδιά μας. Στο σώμα που σαν το κερί λιώνει και χάνεται ή στην φλόγα της ψυχής που φωτίζει το σκοτάδι μας, μα και τους ανθρώπους γύρω μας.

"Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού." (Ματθ.6,33)

 ΠΗΓΗ psihisangigmata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου