Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Έσπασαν σταυρούς, εικόνες, χτυπήσαν γυναίκες και παιδιά σε λιτανεία στην Ουκρανία - Βίντεο

Στον αστικό οικισμό Γιασίνια Περιφέρειας Υπερκαρπάθιας υποστηρικτές του Μητροπολίτη Επιφάνιου επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες στη λιτανεία από το Ράχιβ.

Στις 29 Απριλίου 2022, ριζοσπάστες επιτέθηκαν σε πιστούς κατά τη διάρκεια της λιτανείας της Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας  του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Ονούφριου. Χτύπησαν και έριξαν κάτω δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες έχασε τις αισθήσεις της από το χτύπημα. Οι δράστες έσπασαν επίσης σταυρούς και σημαίες και πέταξαν αυγά σε πιστούς. Όλα αυτά έγιναν μπροστά και με τη σιωπηρή συγκατάθεση των «ιερέων» της OCU.

Η λιτανεία οργανώθηκε από τους πιστούς της πόλης Ράχιβ, οι οποίοι ήθελαν να περιηγηθούν σε ολόκληρη την Υπερκαρπάθια περιοχή με προσευχές για ειρήνη στην Ουκρανία, για στρατό και στρατιώτες. Την τέταρτη μέρα, οι συμμετέχοντες στην λιτανεία ήρθαν στο χωριό Γιασίνια, όπου ένα θυμωμένο πλήθος υποστηρικτών της εκκλησίας του Επιφάνιου περίμενε ήδη τους πιστούς.

«Μας έκλεισαν το δρόμο, άρχισαν να μας πετούν αυγά, μας χτυπούσαν με ξύλα, ενώ πίσω τους στέκονταν οι ιερείς της OCU, τα κοιτούσαν όλα αυτά και χαμογελούσαν», λέει η Μαρία Στανκό στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ριζοσπάστες χτύπησαν μια από τις πιστές με ένα σταυρό, έτσι ώστε έχασε τις αισθήσεις της, στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην πορεία κάλεσαν την αστυνομία, η οποία οργάνωσε έναν ασφαλή διάδρομο και, υπό φρουρά, έβγαλε τους ενορίτες της UOC με λεωφορείο.

«Η OCU έδειξε τον εαυτό της. Έσπασαν σταυρούς, έσπασαν εικόνες, χτύπησαν γυναίκες και παιδιά. Τον Χριστό τον χτύπησαν με ξύλα την Παρασκευή <…> χτύπησαν και εμάς, μας πέταξαν αυγά και μας έφτυσαν. Έχουμε υποφέρει σήμερα τουλάχιστον λίγο για τον Χριστό και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό», έγραψε η Μαρία.

«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πιστοί στην Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας υπό του Πατριαρχείου Μόσχας, για τον Θεό, για την πίστη θα πεθάνουμε με μαρτυρικό θάνατο, αλλά δεν θα πάμε σε σχίσμα. Κοίταξε, κόσμε, πώς οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ουκρανούς, ντροπή», είπε ο Anatoliy Vachilya, ένας συμμετέχων στην λιτανεία, στη σελίδα του στο Facebook.

Οι αστυνομικοί, έχοντας μελετήσει το υλικό βίντεο των μαρτύρων, άνοιξαν ποινική υπόθεση.

ΠΗΓΗ agapotonxristo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου