Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Ας αφήσουμε ήσυχα τα παιδιά

Ν. Παναγιωτόπουλος – Καρδιολόγος

Εμβολιασμός παιδιών για κορονοϊό. Σε δυόμισι χρόνια  πανδημίας είχαμε 8 θανάτους από κορονοϊό σε παιδιά.

 Τον τελευταίο καιρό όσοι είναι υποψιασμένοι παρατηρούν να γίνεται μια ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με τα παιδιά και τον κορονοϊό. Με μεγάλη έμφαση ανακοινώθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης ο θάνατος κάποιου παιδιού που ήταν θετικό στον κορονοϊό. Βέβαια για όσους παρακολουθήσαμε τη συνέχεια της είδησης είδαμε ότι σε επόμενη αναφορά ειπώθηκε ότι μπορεί να μη σχετιζόταν με τον covid και να είναι άλλη η αιτία θανάτου και τελικά η είδηση εξαφανίστηκε χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Ευκαιρίας δοθείσης όμως αναφέρθηκε ότι κατά τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας είχαμε 8 θανάτους από κορονοϊό σε παιδιά. Τελικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που είναι γνωστός για την μαχητικότητα και την ιδιαίτερη σχέση του με τη δημοσιότητα, ανέφερε ότι έχουμε περίπου 100 παιδιά που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να εξηγήσει αν νοσηλεύονται με κορονοϊό ή για κορονοϊό.

Εμβολιασμός παιδιών για κορονοϊό. Τα παιδιά είναι από τα πιο αδικημένα αυτής της πανδημίας.

Δημιουργεί πραγματικά πολλές σκέψεις αυτή η ενορχηστρωμένη αναφορά εν μέσω θέρους. Και επειδή τα παιδιά είναι πραγματικά από τα πιο αδικημένα αυτής της πανδημίας νομίζω ότι τους χρωστάμε λίγα λόγια υπεράσπισης. Κατ’ αρχήν νομίζω ότι ακόμη και αν 8 παιδιά, υγιή, χωρίς υποκείμενη νόσο έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η νόσος δεν τα αφορά. Σε μία χώρα που πλησιάζουμε τα 32.000 θύματα, το 8 αποτελεί ασήμαντο αριθμό. Όχι βέβαια γιατί έστω και μια ζωή δεν είναι μοναδική και ανεπανάληπτη αλλά γιατί σε οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη, ακόμη και την πιο αθώα υπάρχει στατιστικά τόση μικρή θνησιμότητα. Επομένως καταλήγουμε σε όσα έχουμε από την αρχή γράψει ότι η νόσος είναι νόσος των άνω των 70 και με υποκείμενα νοσήματα.

Εμβολιασμός παιδιών για κορονοϊό. Εμβολιάσαμε τα παιδιά χωρίς να εξηγήσουμε το γιατί.

Κι όμως τα παιδιά τα εμβολιάσαμε χωρίς να εξηγήσουμε το γιατί. Τα εμβολιασμένα παιδιά και νοσούσαν και μετέδιδαν στο περιβάλλον τους. Σε μια ηλικία ιδιαίτερη ευαίσθητη τα εκθέσαμε σε ένα πρωτοδοκιμαζόμενο εμβόλιο και περιμένουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε το τι κάναμε. Ακόμη και αν δε δούμε τίποτε κακό, πράγμα που εύχομαι ολόψυχα, το σίγουρο είναι ότι δεν κάναμε τίποτε θετικό. Υποβάλαμε τα παιδιά σε ένα ακόμη εμβολιασμό που ουσιαστικά δεν τα προστάτευσε από κάτι.

Βέβαια τα παιδιά (που δεν ψηφίζουν) τα κλείσαμε μέσα για να μπορούν οι παππούδες (που ψηφίζουν) να κάνουν ελευθέρα τις βόλτες τους στις πλατείες, τα καταδικάσαμε σε τεράστια ψυχοκοινωνικά και μαθησιακά προβλήματα και υποθηκεύσαμε το κάθε είδους μέλλον τους. Ας ρωτηθούν δάσκαλοι και καθηγητές για τις καταστροφικές συνέπειες μιας δήθεν εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την οποία θριαμβολογούσε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Σιωπηρά οι παιδίατροι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι σιωπηρά το σώμα των παιδιάτρων αρνήθηκε να συμμετάσχει στον εμβολιασμό και ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια άμεσης εμπλοκής τους. Επίσης και η πλειοψηφία των γονέων, αν και εμβολιασμένοι πολλοί από αυτούς, στάθηκε με δυσπιστία στην πίεση.

Και βέβαια επειδή ζούμε στη χώρα του «ότι έγινε έγινε» κανείς ίσως να μη συγκινηθεί για τα μέχρι εδώ. Όμως να ενημερώσω ότι οι εταιρείες παρ’ ότι αρχικά απορρίφθηκε η αίτησή τους για εμβολιασμό των παιδιών από τη βρεφική ηλικία, κατάφεραν τελικά να πάρουν μια τέτοια έγκριση. Έτσι δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να ασκηθεί πίεση να εμβολιαστούν τα βρέφη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού και όλη αυτή η μεθοδευμένη προβολή να σκοπεύει στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση για τα εμβόλια της πανδημίας γίνεται σε συνθήκες μονολόγου .

Η συζήτηση για τα εμβόλια της πανδημίας –και όχι γενικά για τα εμβόλια όπως σκόπιμα επιδιώκουν κάποιοι- γίνεται σε συνθήκες μονολόγου από όσους έχουν τη δύναμη να ελέγχουν την ενημέρωση. Είναι ευθύνη των ενηλίκων να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με το σώμα τους. Επειδή όμως τα παιδιά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα ήταν καλό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί τους.

Βλέπω ότι οι ίδιοι γονείς που για λόγους ατομικών δικαιωμάτων λένε ότι δε θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους θρησκευτική παιδεία και ότι θα τα αφήσουν να αποφασίσουν όταν ενηλικιωθούν σε ποια θρησκεία θέλουν να ανήκουν, σπεύδουν χωρίς δεύτερη κουβέντα να τα εμβολιάσουν με εμβόλια που ακόμη ελέγχονται για τα αποτελέσματά τους. Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά στην ησυχία τους. Αρκετά πλήρωσαν τα αμαρτήματά μας.

ΠΗΓΗ orthodoxostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου