Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Η τέχνη του ψέματος

 


Συνήθιζαν να λένε "ψέματα". Μετά έγινε "προπαγάνδα". Μετά έγινε "εκδοτικός έλεγχος". Δεν θα το συγκαλύψουμε. Θα το αποκαλούμε ψέματα. Εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται παγκοσμίως στη βιομηχανία του ψεύδους, δηλαδή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, και εκατοντάδες εκατομμύρια πιστεύουν σε αυτά. Κάποτε η Σοβιετική Ένωση ήταν ειδικός στα ψέματα. Θυμάμαι τη Σοβιετική Ένωση, όπου ζούσα και θυμάμαι μία από τις δύο κύριες εφημερίδες, η οποία ονομαζόταν "Πράβντα", που σημαίνει "Η Αλήθεια". Κάποιοι άνθρωποι τη διάβαζαν γιατί ήξεραν ότι η αλήθεια ήταν το αντίθετο από αυτό που έγραφε. Οπότε τα γύριζαν όλα ανάποδα για να προσπαθήσουν να βρουν την αλήθεια. Πράγματι, το διάβασμα ανάμεσα στις γραμμές/ψέματα έγινε ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς την αλήθεια.

Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, οι ρωσικές εφημερίδες λένε τώρα γενικά την αλήθεια. Ωστόσο, το ρόλο της "Πράβδας" έχουν αναλάβει τα δυτικά κρατικά φερέφωνα, δηλαδή οι δυτικές εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης τους γενικότερα. Αυτά ελέγχονται βασικά σε όλο τον δυτικοποιημένο κόσμο, από τον Καναδά μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, από την Ιαπωνία μέχρι την Πολωνία, από έξι εμπορικούς οργανισμούς που έχουν όλοι την ίδια φασιστική ιδεολογία και παπαγαλίζουν τα ίδια ψέματα. Είναι αλήθεια ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν πάντα αυτή την τάση, αλλά σήμερα τα ψέματά τους έχουν αναπτυχθεί συστηματικά και είναι ακόμη πιο γελοία από πριν. Οι λίγοι τελευταίοι έντιμοι δημοσιογράφοι φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε συγκεκριμένους δυτικούς τύπους ψεύδους στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συμμαχικής απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τον ναζισμό.

1. Η τέχνη του να αναφέρεις το αντίθετο της αλήθειας

'Οι Ρώσοι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες'. 'Οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει ένα μαιευτήριο/ένα σχολείο/έναν πολίτη'. 'Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν Ουκρανούς αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες'. 'Τα ρωσικά στρατεύματα βιάζουν γυναίκες'. 'Οι Ρώσοι διαπράττουν φρικαλεότητες'. 'Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν δυσκολίες'. 'Είκοσι Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί'. 'Η Ρωσία χρεοκόπησε'. Σε γενικές γραμμές, με αυτή την καθαρά σοβιετική τεχνική, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε τις λέξεις 'Ρώσοι' σε 'Ουκρανοί' και 'Ρωσία' σε 'Ουκρανία'. Τότε μπορείτε να μάθετε την αλήθεια.

2. Η τέχνη της απόσπασης της προσοχής ή η μη αναφορά οποιουδήποτε δυσμενούς για τη Δύση γεγονότος

Πολύ σπάνια θα ακούσετε για ρωσικές νίκες και ουκρανικές απώλειες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Προτιμούν να αναφέρουν αντ' αυτού κάποιο άσχετο και παράλογο σκάνδαλο διασημοτήτων. Αυτός ο αντιπερισπασμός, η απουσία πραγματικής δημοσιογραφίας, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή λογοκρισίας. Ωστόσο, αν αναφέρουν μια μικρή ρωσική επιτυχία, πάντα θα την χαρακτηρίζουν με τις λέξεις "Αυτό δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή". Αυτό είναι μια προσπάθεια να απαξιωθεί η δήλωση, ανεξάρτητα από την αλήθεια, επειδή είναι δυσμενής για τη Δύση.

3. Η τέχνη της συκοφάντησης των εχθρών σας

'Ο Πούτιν πεθαίνει από καρκίνο'. 'Είναι ψυχικά άρρωστος, 'τρελός'. Αυτές οι δηλώσεις μας κάνουν να γελάμε. Είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα δεν αναφέρονται στον Ρώσο πρόεδρο, αλλά σε διάφορους δυτικούς ηγέτες, τον Μπάιντεν, τον Τζόνσον κ.λπ. Ο Πούτιν θα είναι εκεί πολύ καιρό μετά την αναγκαστική παραίτηση ή την εξαφάνιση αυτών των καραγκιόζηδων.

4. Η τέχνη της μετάφρασης ή η ομιλία σε κώδικα

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μιλούν με κώδικες προκειμένου να συγκαλύψουν την αλήθεια. Δυστυχώς, πολλοί είναι ανίκανοι να μεταφράσουν αυτόν τον κώδικα. 

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

"Η Διεθνής Κοινότητα" (πρώην "Ο Ελεύθερος Κόσμος") = το δυτικό φασιστικό μπλοκ, που εκπροσωπεί (μόνο που στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπεί) το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Διεθνής Τάξη που βασίζεται σε κανόνες = οι νεοναζιστικοί κανόνες που επιβάλλονται από τις δυτικές απειλές στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα = Η τράπεζα που διοικείται από τις ΗΠΑ.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο = Διεθνές Ταμείο του Μαμωνά.

World Economic Forum –DAV0S  = Παγκόσμιος Οικονομικός Φασισμός

ΟΗΕ = Η ναζιστική τάξη που διοικείται από τις ΗΠΑ.

ΝΑΤΟ = Βορειοαμερικανική Τρομοκρατική Οργάνωση.

ΜΚΟ = Ναζί - GO.

Η ουκρανική κυβέρνηση = το τρομοκρατικό καθεστώς/φασιστική χούντα του Κιέβου που εγκατέστησαν οι ΗΠΑ.

Η προσάρτηση της Κριμαίας = Η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία με συντριπτική πλειοψηφία ψήφων υπέρ με δημοκρατικό δημοψήφισμα.

Η SBU = η Μυστική Μονάδα Βίας (η Μυστική Αστυνομία του Κιέβου - υποκλάδος της CIA).

Ο ουκρανικός στρατός = υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ αυτονομιστές τρομοκράτες.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές = Ουκρανοί μαχητές της ελευθερίας.

Οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία = Οι Ρώσοι απελευθερώνουν την Ουκρανία κατόπιν αιτήματος των καταπιεσμένων Ουκρανών.

Η Ουκρανία έχασε το Λισιτσάνσκ = Η Ρωσία απελευθέρωσε το Λισιτσάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κάνει τακτική υποχώρηση = Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κατατροπωθεί και τρέχουν να σωθούν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται = Οι ηττημένες ουκρανικές δυνάμεις ονειρεύονται αντεπίθεση.

Game-changing δυτικά όπλα = Ήδη καταστράφηκαν τα δυτικά όπλα.


Συμπέρασμα

Παραπάνω αποκαλέσαμε τα είδη των δυτικών μέσων ενημέρωσης "τέχνες". Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ίσως θα έπρεπε να τα είχαμε ονομάσει "επιστήμες", διότι οι τεχνικές αυτών των ψεμάτων είναι πλέον τόσο μη δημιουργικές αλλά τόσο ανεπτυγμένες που θα μπορούσε να γραφτεί ένα επιστημονικό εγχειρίδιο γι' αυτές. Χωρίς αμφιβολία, οι αναγνώστες μπορούν να προσθέσουν πολλά, πολλά άλλα παραδείγματα στην παραπάνω λίστα για να καταδείξουν αυτό το σημείο. Μαζί ίσως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμη και ένα λεξικό του ψεύδους. Αυτό θα ήταν ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όσους αγαπούν την αλήθεια.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η παλιά σοβιετική εφημερίδα "Πράβντα" ήταν μια πολύ δημοφιλής εφημερίδα. Όχι επειδή την διάβαζε ο κόσμος, αλλά επειδή δεν μπορούσες να αγοράσεις χαρτί υγείας στην ΕΣΣΔ. Καθώς η τιμή του χαρτιού ανεβαίνει στην Ευρώπη, επειδή μια από τις κύριες πηγές χαρτιού είναι η Ρωσία και αυτή είναι τώρα σε έλλειψη, καθώς η προσφορά έχει περιοριστεί από τις αντιρωσικές κυρώσεις. Τώρα φαίνεται ότι και οι δυτικές εφημερίδες θα γίνουν πολύ δημοφιλείς.

Μεταφράστηκε από τον Hervé, διορθώθηκε από τον Wayan, για το Le Saker Francophone

 ΠΗΓΗ diodotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου