Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Ο θρησκευτικός αποχρωματισμός

Μανώλης Κοττάκης

Όσο απομακρύνεται η πολιτική από τις ρίζες τόσο θα απομακρύνεται και ο λαός από την πολιτική

Το πώς εορτάζει και το πώς αντιλαμβάνεται η πολιτική μας ηγεσία τα ορόσημα της Ορθοδοξίας στις μέρες μας είναι θέμα. Μέγα θέμα. Ειδικώς αν αντιπαραβάλλουμε τη στάση της με τη στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το διαρκές σφυροκόπημα για την αποδόμηση της ταυτότητάς του, επιμένει να αντιστέκεται και να συνεχίζει την παράδοση. Όσα συνέβησαν μέσα στα Χριστούγεννα και όσα επισημάναμε χθες στα άγια Θεοφάνια είναι απολύτως ενδεικτικά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο ψήφισε το 32% του ελληνικού λαού, ήταν άφαντος από την τελετή καθαγιασμού των υδάτων.

Αν και σε πρόσφατο τιτίβισμά του στο twitter επικαλέστηκε τον Θεό, αν και το 2019, που ήταν προεκλογική χρονιά, μετέβη στη Σαμοθράκη και φίλησε τον σταυρό, χθες μάλλον βαρέθηκε. Ύστερα από 15 χρόνια αρχηγίας και 13 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαριέται γενικώς τις τελετές, τις δεξιώσεις, τις παράτες, και το εξομολογείται στους συνεργάτες του κάθε φορά που πρέπει να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια παρέλαση, σε μια θρησκευτική τελετή. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν αποτελεί καμιά βαριά καλογερική να τιμάς τις παραδόσεις του έθνους που σε τιμά τόσα χρόνια με την ψήφο του. Ακόμη και αν βαριέσαι, εντέλλεσαι να ξεβαρεθείς.

Ξεκινώ με τον κύριο Τσίπρα, γιατί η απουσία του από τις χθεσινές τελετές «έσπασε» και μια ωραία εθνικώς εικόνα, που έστελνε σαφές μήνυμα απέναντι, στην Αγκυρα: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στη Γαύδο, ο πρωθυπουργός στον Αη Στράτη, ο αρχηγός του τρίτου κόμματος ΚΙΝ.ΑΛ. στη Λήμνο – μόνο η αντιπολίτευση ήταν απούσα από το Αιγαίο. Δυστυχώς… Από εκεί και πέρα, μια γενικότερη παρατήρηση: Οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, αξιοποιούν μερικές λέξεις-κλειδιά των θρησκευτικών αυτών εορτών μας για να κάνουν σε ημέρα θρησκευτική δηλώσεις για την πολιτική, ασχετες με το νόημά της.

Ακούμε συνήθως ένα γενικόλογο «χρόνια πολλά», μια αναφορά στη «φώτιση» και ακολουθεί το ποίημα… για τα εμβόλια! Απορώ πώς ο πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε και για τον ανεμβολίαστο Τζόκοβιτς υπό αυτή τη λογική! Μία φορά είπε τη λέξη «Ορθοδοξία», μία τη λέξη «φώτιση», μία ότι «η αλήθεια σώζει». Αναφορά στην Τουρκία ουδεμία, μηδέν, και μετά φλυαρία για τα εμβόλια και την κυκλική οικονομία του Αη Στράτη! Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ημέρα δεν ξέρω. Ο αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. «χρόνια πολλά» και έτερον ουδέν. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κύριος Κουτσούμπας έκανε επίσης δήλωση από το σπίτι του, για να μας πει «χρόνια πολλά», να μας καλέσει να μην πιστεύουμε σε «σωτήρες» και να αναφωνήσει ότι «ο λαός θα σώσει τον λαό». Την προπαγάνδα του Περισσού, δηλαδή.

Μα, αν δεν πιστεύεις στη θρησκευτική εορτή, αγαπητέ, και είσαι άθεος ή πρέπει να δείχνεις άθεος, επειδή το κόμμα σου είναι άθεο, τι κάθεσαι και κάνεις δήλωση; Τουλάχιστον, από αυτή τη σκοπιά, ο άφαντος Τσίπρας και ο άφαντος Βαρουφάκης, που ανέθεσε στον εκπρόσωπό του κύριο Κριθαρίδη να κάνει δήλωση για την ημέρα, είναι πιο ειλικρινείς. Η πολιτική μας ηγεσία, χθες, με εξαίρεση την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που έκανε εκτενή αναφορά «στην εορτή των Θεοφανίων και τη βάπτιση του Ιησού», και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που έκανε λόγο για την «ευλογία του Θεού», εξαφάνισε το νόημα της ημέρας από τις δηλώσεις της. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο.

Εντάσσεται σε μια γενικότερη λογική, αυτήν του θρησκευτικού αποχρωματισμού. Κάνουμε πως σεβόμαστε την πίστη εκατομμυρίων Ελλήνων, αλλά αγγαρείαν κάνουμε, ποινήν εκτίουμε.

Αυτό παρατηρείται εντονότερα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπου δίδεται γενική οδηγία για ευχές του τύπου «καλές γιορτές», «χρόνια πολλά», για να μην προσβληθούν τάχα οι αλλόθρησκοι, οι οποίοι -σημειωτέον- ποτέ δεν έχουν διαμαρτυρηθεί. Επιχείρησε να το επιβάλει και η Κομισιόν στους υπαλλήλους της.

Ο αποχρωματισμός και η ουδετερότητα είναι το καλύτερο σενάριο. Υπάρχει πάντοτε και το χειρότερο, ο χλευασμός των συμβόλων, όπως συνέβη προσφάτως με την Παναγία μας στην Ελλάδα και με τον Αϊ-Βασίλη στη Νορβηγία, ο οποίος… εθεάθη να φιλά περιπαθώς τον σύντροφό του! Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η επιβολή του θρησκευτικού αποχρωματισμού και η διάρρηξη από τις εθνικές παραδόσεις μας δεν περνούν στην κοινωνία! Χθες, στην Πάτρα, τον σταυρό έπιασε ένας 23χρονος ζαχαροπλάστης, ο οποίος τον δώρισε σε μια εννιάχρονη, που επίσης βούτηξε στα παγωμένα νερά για τον σταυρό. Στη Θεσσαλονίκη και στον Πηνειό Λάρισας, τον σταυρό έπιασαν δύο νεαροί φοιτητές που βρίσκονται στο ξεκίνημα της ζωής τους.

Σε άλλη περιοχή, ένας άνδρας 39 ετών που έπεσε στη θάλασσα με το παιδί του. Δεν ξεριζώνονται οι ρίζες τόσο εύκολα. Όσο όμως απομακρύνεται η πολιτική από τις ρίζες τόσο θα απομακρύνεται και ο λαός από την πολιτική. Ας το έχουν υπόψη τους οι ταγοί μας. Τσεκαρισμένο, που λέει και η νεολαία!

ΠΗΓΗ newsbreak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου