Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Το σόφισμα του μητσοτακικού Mr Bean για το πρόστυχο πρόστιμο των 100 €

Κωνσταντίνος Βαθιώτης

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 13 Ιανουαρίου 2022 στον συστημικό δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου (εκπομπή “Ενώπιος ενωπίω”), ο μητσοτακικός Mr Bean επανέλαβε το ποιηματάκι που του έμαθαν οι σοφιστές-προπονητές του (το είχε ξεφουρνίσει για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου στο κΥνοβούλιο, όταν γινόταν η συζήτηση για την επίμαχη [ν]τροπολογία περί της επεκτάσεως του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών).

Όταν ο νεοταξίτης δημοσιογράφος τον ρώτησε αν τον αγχώνει η επιβολή του (πρόστυχου) προστίμου των 100 € που θα πλήξει χαμηλοσυνταξιούχους, δεδομένου ότι είναι οδυνηρό για τις οικογένειές τους να δίνουν μηνιαίως αυτό το ποσό, ο Mr Bean προσπάθησε να θολώσει και πάλι τα νερά, αξιοποιώντας το περί ου ο λόγος καταγέλαστο σόφισμα. Η ξεδιάντροπη απάντησή του ήταν η εξής:

«Ναι, αλλά υπάρχει η επιλογή τού να κάνεις το σωστό. Αυτό που έχουν κάνει 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δ ε ν είναι υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ό το πρόστιμο ξέρετε. Ε μ β ο λ ι ά ζ ε σ α ι και δ ε ν πληρώνεις πρόστιμο. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς που έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο – με δυσκολία; με καχυποψία; Έκαναν όμως το εμβόλιο και διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνονται διπλά ανακουφισμένοι: Ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύθηκαν και ανακουφισμένοι, γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο, το οποίο ναι, δεν είναι καθόλου αμελητέο, αλλά δ ε ν νοείται υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ό τ η τ α χωρίς κ ύ ρ ω σ η».

Όποιος όμως γνωρίζει στοιχειώδη νομικά, αντιλαμβάνεται πόσο πολύ εμπαίζεται ο απλός πολίτης μέσω αυτού του σοφίσματος. Αν ο συλλογισμός ήταν ορθός, τότε κάθε λ η σ τ ή ς που απειλεί έναν περαστικό με τη φράση «τα λεφτά σου ή τη ζωή σου!» θα ενθυλάκωνε με τις ε υ λ ο γ ί ε ς του Ποινικού Δικαίου και της έννομης τάξης τα ξένα χρήματα, αφού αυτά θα τα είχε δώσει ο απειληθείς με τη θ έ λ η σ ή του και όχι εξαναγκαστικά!

Το κρίσιμο φυσικά δεν είναι αν ο απειλούμενος έχει την εναλλακτική δυνατότητα να δώσει σε έναν ξένο τα χρήματά του, προκειμένου να γλυτώσει από το κακό με το οποίο απειλείται, αλλά αν ο απειλών έχει το δ ι κ α ί ω μ α να αξιώσει από τον απειλούμενο να τελέσει, να ανεχθεί ή να παραλείψει την επίμαχη ενέργεια.

Όταν τέτοιο δικαίωμα δ ε ν υφίσταται, η εναλλακτική δυνατότητα της συμμόρφωσης του απειλουμένου, η οποία είναι α θ έ μ ι τ ο δημιούργημα του δράστη, στερείται νομικού αντικρίσματος, οπότε η ικανοποίηση της αξίωσης του απειλούντος είναι προϊόν ε ξ α ν α γ κ α σ μ ο ύ.

Ποιος σκακιστής θα μπορούσε να υποστηρίξει πειστικά ότι, κάνοντας τη μοναδική κίνηση που του έχει αφήσει ο αντίπαλός του πριν από το ρουά-ματ, μετέφερε με την ελεύθερη βούλησή του το πιόνι του στο συγκεκριμένο τετράγωνο;

Και τώρα ξαναδιαβάστε την απάντηση του Mr Bean για να κατανοήσετε πόσα κιλά ψευτιάς και υποκρισίας χωράνε μέσα στο διεστραμμένο κεφάλι του. Ενώ στην αρχή είπε ότι «δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο, ξέρετε», μετά από λίγα δευτερόλεπτα παραδέχθηκε ότι «δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση»!

Τέτοιον πρωθυπουργό διαθέτει η Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Να τον χαιρόμαστε! (Φυσικά τα ίδια, ίσως και χειρότερα, ισχύουν για όσους εποφθαλμιούν την πρωθυπουργική καρέκλα. Τσίπρηδες, Ανδρουλάκηδες και η λοιπή κομπανία είναι μια μεγάλη οικογένεια με ίδιο επώνυμο αλλά διαφορετικά χρώματα και ονόματα).

Είναι προφανές ότι ένας πρωθυπουργός, πιστό ομοίωμα του Mr Bean, εξυπηρετεί άριστα τον σχεδιασμό της Παγκόσμιας Δικτατορίας. Μια ματιά και στους λοιπούς πρωθυπουργούς και προέδρους των άλλων χωρών αρκεί για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το κοινό DNA των μαριονετών που έχουν επιλεγεί από τον αόρατο μαριονετίστα.

ΥΓ1: Ντροπή για τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους πανεπιστημιακούς κ.λπ., που, ενώ βλέπουν πεντακάθαρα τον νομικό εμπαιγμό των Ελλήνων, σιωπούν ένοχα. Φυσικά, υπάρχουν και οι ανεκδιήγητοι ειδικοί της νομικής επιστήμης, οι οποίοι τοποθετούνται γραπτώς ή προφορικώς προς την ίδια κατεύθυνση με τον Μαριονετάκη και τους λογογράφους του, ασκώντας την τέχνη της νομικής σοφιστείας και, επομένως, παραπλανώντας τους ανυποψίαστους απλούς πολίτες.

ΥΓ2: Στην ίδια συνέντευξη, ο μητσοτακικός Mr Bean πέταξε την βόμβα σε ό,τι αφορά το πώς θα κυκλοφορούν εφεξής οι άνθρωποι. Είπε χαρακτηριστικά γεμάτος τσαχπινιά, έχοντας ένα μειδίαμα στο πρόσωπό του και τονίζοντας με πονηρό νόημα τις λέξεις του:

«Επίσης πιστεύω ότι κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουνε για πάντα. Μου φαίνεται αδιανόητο ότι κάποιος θα ξαναπάει στο νοσοκομείο χωρίς να φοράει μάσκα. Πιστεύω ότι και τον επόμενο χειμώνα μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως γίνεται και σε πολλές χώρες της Ανατολής, πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα για να προστατευθούν όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από το απλό κρύωμα. Η μάσκα πια μπήκε στη ζωή μας και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια από τις θετικές παρακαταθήκες ως προς τη δημόσια υγεία για το μέλλον. Θα έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις δεν πρόκειται να εκλείψουν».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ευτυχώς που ήρθε ο κορωνοϊός, για να μας βάλει στον... ίσιο, δηλ. τον... κινεζικό δρόμο. Επί τόσα χρόνια που κυκλοφορούσαμε με ελεύθερο το πρόσωπό μας ήμασταν υποψήφιοι αυτόχειρες και δυνάμει μακελλάρηδες. Αἰδώς Ἀργεῖοι!

 ΠΗΓΗ facebook

1 σχόλιο:

  1. Και τα καλύτερα επιχειρήματα δεν ωφελούν, όταν ο άλλος είναι αποφασισμένος να σε αδικήσει.
    Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Τζόκοβιτς...

    Αυτό συνέβη και με τους Έλληνες υγειονομικούς στη χώρα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ανοχής στη διαφορετικότητα, των ανεμβολίαστων "ασυνόδευτων" με τις πολλές παροχές σε χρήμα και είδος, που έρχονται για να "μπολιάσουν" τους Έλληνες φορολογουμένους που τους τις δίνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή