Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Άλωση 1204 – Οι δυτικοί λεηλατούν την Πόλη

 


Σαν σήμερα το 1204 οι Λατίνοι της Δ’ Σταυροφορίας επιτέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Οι δυτικόπληκτοι θυμούνται μόνο την άλωση του 1453. Την άλωση του 1204 δεν την γνωρίζουν, δεν την διάβασαν ποτέ, οι σελίδες αυτής της ιστορίας είναι σκισμένες στα βιβλία τους. Ο στίχος της Αρβελέρ όμως είναι απόλυτα ορθός και δηλωτικός της αλήθειας:

«είπαμε να ξεχάσουμε ποιος έχει την ευθύνη
για όσα θρηνεί και θρήνησε χρόνια η Ρωμιοσύνη»

Κάποιοι δεν ξεχνάμε και δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση και δε θα ανήκει ποτέ. Η Ελλάδα είναι η καρδιά κι η ψυχή της Ανατολής κι η Εσπερία έλαβε το φως από την Ανατολή. Τον πολιτισμό της Ανατολής τον διέστρεψε και τον έσβησε. Στις μέρες μας προμηνύεται η Νέμεσις για την Δύση, τώρα που η Ανατολή αντεπιτίθεται…

Και ο Περικλής Γιαννόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην λεηλασία της Πόλης από τους σταυροφόρους:

«Ἀλλ᾿ ἡ Χριστιανική μας Περίοδος, ὑπὸ τὴν πίεσιν τῶν ζυμώσεων καὶ τὴν ἀνατίναξιν τῶν ἑνώσεων καὶ δημιουργιῶν, κυριότατα δὲ ὑπὸ τὴν ἀέναον τρομακτικὴν πίεσιν τῶν Ἀνθρωπομούτρων Κτηνῶν Ἀνατολῆς καὶ Δύσεως, καὶ πάντοτε μὲν κυμαινομένη, κλονιζομένη ἔσωθεν, ἀλλὰ καὶ πάντοτε ὑπερνικῶσα τὰ πάντα, γονατίζεται μὲν ἀπό τοὺς ἀτιμοτάτους μεταμφιεσμοὺς τῶν Φραγκοκανιβάλων -τῶν ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ- δηλαδὴ τῶν Σταυροφορικῶν ΑΤΙΜΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΩΝ, μὴ ἐχουσῶν κανενὸς εἴδους σχέσιν μὲ τίποτε θρησκευτικόν, ἀλλ᾿ οὐσῶν, πεινασμένης Ἀγέλης ΛΥΚΩΝ ἔφοδος κατὰ τῶν σπιτιῶν μας καὶ τῶν ἀγαθῶν μας, πρὸς ἁρπαγμὸν καὶ σπαραγμὸν -σταματᾶ δὲ καὶ δένεται, ἀπὸ τὸν γοργὰ καταφθάσαντα εἰς εὐνοϊκὴν ὥραν, πρὸ τῆς ἀναλήψεως τῶν δυνάμεών μας, Τυχηρόν: ΤΟΥΡΚΟΝ.»

Η άλωση του 1453 υπήρξε ευνοϊκή για τους Φράγκους, λέει ο Γιαννόπουλος, διότι προέκυψε προτού η αυτοκρατορία μας ανακτήσει την ισχύ της.

Παρατίθεται βίντεο από ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τα όσα έκλεψαν από την Βασιλεύουσα οι σταυροφόροι.




ΠΗΓΗ tritosdromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου