Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Ὦ, Δέσποινα δός τήν λύσιν τῶν κατεχόντων δεινῶν

Αρχιμ. Αστέριος Χατζηνικολάου

Ημέρα μεγάλη σήμερα! Μέρα εορτής, πανηγύρεως λαμπράς, θριάμβου, η κοίμηση της Θεοτόκου. 

Είναι όμως, και ημέρα πόνου για τους πιστούς Ορθοδόξους Έλληνες, διότι η μέρα αυτή που γιορτάζει όλη η χριστιανοσύνη και τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο, από τους άρχοντας του ευσεβούς έθνους μας απηγορεύθησαν οι λιτανείες, στα μεγάλα προσκυνήματα, της εικόνος της Θεομήτορος, σαν να είναι αυτός ένας επιπλέον κίνδυνος στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε. Και το πόσο μεγάλο είναι αυτό το κακό, μας το παρέδωσε και το κήρυγμα που ακούσαμε, τι είναι η Θεοτόκος… Και φοβούμεθα να γυρίσουμε την εικόνα Της στους δρόμους για να φύγει το κακό, να φύγει ο κίνδυνος. Θεωρήθηκε κίνδυνος αυτό(!), το οποίο άλλοτε ήταν ευεργετικό για το έθνος μας ανάλογα με τις περιστάσεις, όπως δυστυχώς από πολλούς βαπτισμένους Ορθοδόξους Χριστιανούς θεωρήθηκε κίνδυνος η μετοχή στο θειότατο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Συνηθίζουμε να λέμε μία ευχή τέτοια μεγάλη μέρα, και αντί άλλης ευχής θα πούμε μία μικρή προσευχή, με την οποία κατακλείει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, τον περίφημο λόγο στην κοίμηση της Θεοτόκου. Και λέει εκεί στο τέλος του λόγου «Ὦ, Δέσποινα δός τήν λύσιν τῶν κατεχόντων δεινῶνὉρᾷς ὅσοις καί ὁποίοις κατατρυχόμεθα, καί ἰδίοις καί ἀλλοτρίοις, καί τοῖς ἔξωθεν καί τοῖς ἔνδοθεν (Ομιλία Λζ΄)». Βλέπεις πόσα μας ταλαιπωρούν και βασανίζουν εσωτερικά και εξωτερικά, και κίνδυνοι εθνικοί και κίνδυνοι παγκόσμιοι, και ατομικοί κίνδυνοι. Εσύ ξέρεις και Εσύ μπορείς να δώσεις τη λύση. «Πάντα τῇ σῇ δυνάμει μετασκεύασον ἐπί τό κρεῖττον». Δώσε να ενεργήσουν όλα στο καλύτερο.

Στις δύσκολες μέρες που περνούμε και το έθνος μας και όλος ο κόσμος, εμείς δεν έχουμε άλλη καταφυγή και προστασία παρά την ακαταμάχητη δύναμη και προστασία της Υπερευλογημένης Θεοτόκου.

Σε Αυτήν στηρίζουμε τις ελπίδες μας, σε Αυτήν καταφεύγουμε με πίστη και ζητούμε την προστασία Της και τη λύτρωσή Της από όλα τα δεινά, και Της λέμε: «Ὦ, Δέσποινα δός τήν λύσιν τῶν κατεχόντων δεινῶν». Εσύ μεταποίησον τα πάντα επί το κρείττον. Λύτρωσε αυτό το έθνος, λύτρωσε όλο τον κόσμο, λύτρωσε τις ψυχές μας, διότι Εσύ είσαι η Μητέρα του Λυτρωτού και Θεού ἡμῶν του Κυρίου ἡμῶν Ιησού Χριστού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου