Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Το Ρωμαϊκό είδος πολέμου του Πούτιν

H ρωσική στρατηγική, που τα κανάλια και οι δυτικοί δεν κατανοούν

Οι Ρώσοι εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς τακτική που είδαμε στη Συρία και κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων της Τσετσενίας, αλλά τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δε φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό. Μέχρι στιγμής, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι πολλές μεγάλες ουκρανικές πόλεις δεν έχουν ακόμη πέσει ως απόδειξη ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει πολύ καλά για τη Ρωσία.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Ρώσοι δεν είχαν την πρόθεση να στείλουν απερίσκεπτα τις δυνάμεις τους σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αμέσως. Αυτό είναι κάτι που οι δυτικοί στρατιωτικοί ηγέτες κάνουν πάρα πολύ συχνά και είναι ένας τρόπος για να σκοτωθούν άσκοπα χιλιάδες στρατιώτες. Αντ’ αυτού, οι Ρώσοι περικυκλώνουν τις μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις. Δημιουργείται μια περίμετρος που αποκόπτει όλα τα τρόφιμα και τις προμήθειες και στη συνέχεια ο κύκλος συμπιέζεται αργά αλλά σταθερά όλο και πιο πολύ καθώς το “καζάνι” χτυπιέται ανελέητα από τη ρωσική δύναμη πυρός.


Πρόκειται ουσιαστικά για αρχαίο πόλεμο πολιορκίας προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή, και οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τέτοιες τακτικές με καταστροφική αποτελεσματικότητα…

Η πολιορκία είναι μια στρατιωτική τακτική που διαδόθηκε κατά τον Μεσαίωνα και σχεδιάστηκε για να συντρίψει έναν πληθυσμό μέσω της πείνας και της βίας, επιτρέποντας σε μια επιτιθέμενη δύναμη να γλιτώσει τους δικούς της στρατιώτες από το κόστος της εισόδου σε μια εχθρική πόλη. Αντιθέτως, οι πολίτες είναι αυτοί που αφήνονται να πεθάνουν, αργά και οδυνηρά.

Ο Πούτιν έχει τελειοποιήσει την τακτική αυτή κατά τη διάρκεια των ετών της εξουσίας του, πρώτα στην πόλη Γκρόζνι της Τσετσενίας το 2000 και στη συνέχεια στη συριακή πόλη Χαλέπι το 2016.

Μέχρι να τελειώσουν αυτές οι δύο πολιορκίες, το Γκρόζνι και το Χαλέπι είχαν ισοπεδωθεί πλήρως.

Τώρα η “πολιορκία και η συμπίεση” εφαρμόζεται ταυτόχρονα εναντίον μιας σειράς από τις μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις, και σε αυτές περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα του Κιέβου…

Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τη χώρα λόγω του πολέμου ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια, μεγάλες εκρήξεις βροντούσαν στο Κίεβο πριν από την αυγή από χτυπήματα πυροβολικού, όπως δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην πρωτεύουσα φαινόταν να γίνεται πιο συστηματική και να πλησιάζει προς το κέντρο της πόλης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα πυρά έπληξαν τέσσερα πολυώροφα κτίρια στην πόλη, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. Οι βομβαρδισμοί πυροδότησαν μια τεράστια πυρκαγιά σε μια 15ώροφη πολυκατοικία και ώθησαν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια διάσωσης.

Τα καλά νέα για τους Ουκρανούς είναι ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη περικυκλωθεί πλήρως.

Αλλά η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας…

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο χρόνος είναι ελαστικός. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί από το ρωσικό πυροβολικό και τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα δεν δίνουν καμία ανάπαυση. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν φανεί σαν μια αιωνιότητα, όμως η ειρήνη μπορεί να θυμάται κανείς σαν να ήταν χθες.

Σε ένα παγωμένο τοπίο στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, ο 21χρονος υπολοχαγός Yevgen Gromadsky στέκεται με τα χέρια τεντωμένα. Υπάρχουν χαρακώματα σκαμμένα σε κοντινή απόσταση. “Έξοδος”, λέει, σηκώνοντας το δεξί του χέρι για να συνοδεύσει τον κρότο των πυρών από τις θέσεις του. “Εισερχόμενα”, λέει και το αριστερό του χέρι σηκώνεται. Με έναν κρότο, ρωσικές οβίδες εκτοξεύονται από τις θέσεις τους 900 μέτρα μακριά σε χιονισμένα χωράφια.

Ας προσευχηθούμε για ειρήνη στην Ουκρανία, γιατί αμέτρητοι άνθρωποι θα πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αν η σύγκρουση συνεχιστεί.

Ίσως το καλύτερο παράδειγμα “πολιορκίας και συμπίεσης” αυτή τη στιγμή είναι η νότια πόλη της Μαριούπολης…

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει με επιτυχία τη Μαριούπολη και διεξάγουν καθημερινές επιθέσεις στα δυτικά και ανατολικά προάστια της πόλης. Οι ρωσικές αεροπορικές, πυραυλικές και πυροβολικές επιδρομές συνεχίζουν να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές και μη στρατιωτικές υποδομές για να αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη σε βάθος που πιθανότατα θα εμποδίσει τους υπερασπιστές να ξεφύγουν και θα εμποδίσει τις ουκρανικές προσπάθειες ανακούφισης των υπερασπιστών. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα μπορέσουν να καταλάβουν τη Μαριούπολη ή να την αναγκάσουν να συνθηκολογήσει παρά τις ισχυρές ουκρανικές άμυνες.

Η ρωσική κατάληψη της Μαριούπολης θα απελευθερώσει τις ρωσικές δυνάμεις, που πιθανόν να περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα της 8ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, για να απειλήσουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς με περικύκλωση ή εναλλακτικά να ενισχύσουν μια ρωσική επίθεση προς το Μυκολαίωφ και την Οδησσό. Η εκτίμηση αυτή προϋποθέτει ότι οι υπερασπιστές στη Μαριούπολη θα ξεμείνουν από πυρομαχικά ή/και νερό κάποια στιγμή στο σχετικά κοντινό μέλλον.

Νομίζω ότι οι Ρώσοι αισθάνονται ιδιαίτερη ανάγκη να “τελειώσουν τη δουλειά” στη Μαριούπολη λόγω του τάγματος Αζόφ και άλλων δυνάμεων που εδρεύουν εκεί.

Αν παρακολουθείτε την κατάσταση στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ξέρετε ακριβώς για τι πράγμα μιλάω.

Εάν οι Ρώσοι σχεδιάζουν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, είναι πιθανό ότι θα ήθελαν να εξαλείψουν το Τάγμα Αζόφ και τους συμμάχους τους πριν συμβεί αυτό.

Και αυτή τη στιγμή η Μαριούπολη σφυροκοπείται όπως καμία άλλη μεγάλη πόλη σε ολόκληρη τη χώρα…

Κάθε αεροπορική επιδρομή και οβίδα που χτυπάει ανελέητα τη Μαριούπολη – περίπου μία το λεπτό κατά καιρούς – οδηγεί στην κατάρα μιας γεωγραφίας που έχει βάλει την πόλη ακριβώς στο δρόμο της ρωσικής κυριαρχίας στην Ουκρανία. Αυτό το νότιο λιμάνι των 430.000 κατοίκων έχει γίνει σύμβολο της προσπάθειας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να συντρίψει τη δημοκρατική Ουκρανία – αλλά και της σθεναρής αντίστασης στο έδαφος.

Στις σχεδόν τρεις εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας, δύο δημοσιογράφοι του Associated Press ήταν τα μόνα διεθνή μέσα ενημέρωσης που ήταν παρόντα στη Μαριούπολη, καταγράφοντας την πτώση της στο χάος και την απόγνωση. Η πόλη είναι πλέον περικυκλωμένη από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι σιγά σιγά της αφαιρούν τη ζωή, μία έκρηξη τη φορά.

Οι Ρώσοι είπαν ότι ένας από τους στόχους τους ήταν να “αποστρατιωτικοποιήσουν” την Ουκρανία, αλλά πάρα πολλοί πολίτες πεθαίνουν.

Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων Ουκρανών υποφέρουν βαθιά εξαιτίας ενός πολέμου που ξεκίνησαν οι πολιτικοί, και αυτό δεν είναι σωστό.

Και τελικά αυτή η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πολύ ευρύτερο πόλεμο μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

Αν συμβεί αυτό, θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για τα πράγματα να “πάρουν πυρηνικό χαρακτήρα”.  Στην πραγματικότητα, ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι “τώρα ξανά μέσα στη σφαίρα της πιθανότητας”…

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προοπτική πυρηνικής σύγκρουσης είναι “τώρα ξανά μέσα στη σφαίρα της πιθανότητας”, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αύξησε τα επίπεδα συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας τον περασμένο μήνα.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γκουτέρες χαρακτήρισε την κίνηση του Πούτιν “ανατριχιαστική εξέλιξη” και δήλωσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. “Είναι καιρός να σταματήσει η φρίκη που εξαπολύεται στον λαό της Ουκρανίας και να μπούμε στο δρόμο της διπλωματίας και της ειρήνης”, είπε.

Το να σταματήσουμε έναν πυρηνικό πόλεμο είναι προς το συμφέρον όλων μας, διότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα σήμαινε το τέλος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε.

Αλλά αντί να επιδιώκουν την ειρήνη, οι ηγέτες και στις δύο πλευρές απλώς συνεχίζουν να κλιμακώνουν τα πράγματα.

Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.

Οι πολιτικοί και στις δύο πλευρές θα έπρεπε να ήταν σε θέση να καθίσουν και να βρουν μια διπλωματική διέξοδο από αυτό το χάος.

Αλλά τώρα ο πόλεμος είναι εδώ, και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Πηγή: New American Prophet

ΠΗΓΗ theflagreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου