Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Δημήτρης Λιάτσος: “Μόνο η Ρωσία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να γίνει αντιρωσικό project”

 


Ο Δημήτρης Λιάτσος, ανταποκριτής για πάρα πολλά χρόνια στη Μόσχα, σχολίασε από τη ρωσική πρωτεύουσα όσα συμβαίνουν μιλώντας στον ρ/σ Focus και τον Στέφανο Δαμιανίδη.

“Προς το παρόν μόνο η Ρωσία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Όσον αφορά τις περιοχές που ζητούν βοήθεια, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη δεν εμφανίστηκε κανένα ουκρανικό κομβόι από το Κίεβο ή από άλλες περιοχές. Μονο από τη Ρωσία έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, αυτό το πιστοποιούν και αυτόπτες μάρτυρες, ακόμα και ελληνικής καταγωγής, ντόπιοι. Επίσης, ο ρωσικός στρατός κυρίως με τη συνδρομή του στρατού του Ντονμπας, απελευθερώνει περιοχές που του ανήκουν και που ήταν κάτω από τον έλεγχο της Ουκρανίας τα προηγούμενα 8 χρόνια, όπως είναι η Μηλιτούπολη, πόλεις οι οποίες έχουν ελληνικές ονομασίες. Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες, οι τοπικοί ηγέτες εμπόδισαν τους πολίτες να πάρουν βοήθεια. Και αναγκάστηκε ο ρωσικός στρατός, άλλαξε τους δημάρχους και έβαλε ντόπιους”, ανέφερε.

“Οι επιφανειακές και υποκειμενικές προσεγγίσεις, πάνω από όλα δεν αφήνουν τον απλό κόσμο να δει το τι συμβαίνει, πλην όμως του ρίχνουμε πάνω στο κεφάλι φανατισμό, πράγματα για τον Πούτιν συγκεκριμένα, ότι τρελάθηκε, ότι έγινε φασίστας. 20 χρόνια έχει στην εξουσια, τώρα έγινε φασίστας; Δε θέλει κανένας να καταλάβει, εκτός των συνόρων της Ρωσιας, ένα πράγμα: ό,τι προβλήματα και να αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σήμερα, είναι απείρως λιγότερα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πριν από 20 χρόνια, όταν ανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν”, σημείωσε ο κ. Λιάτσος.

“Η Ρωσία δε θέλει η Ουκρανία να γίνει αντιρωσικό project. Προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με διπλωματικό τρόπο 8 χρόνια. Είχε προειδοποιήσει ο Λαβρόφ. Δε τον άκουσαν”, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης σε τεράστια παραπληροφόρηση και διόγκωση των ψευδών ειδήσεων από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

“Στην τυμβωρυχεία υπάρχει και κάποιο όριο. Ο ρωσικός στρατός στην ανατολική Ουκρανια δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίρνει αισχροκερδώς την ανθρωπιστική βοήθεια και να τη βγάζει στην αγορά. Στο Λβιβ, που υπάρχει η δημοκρατική δύση δίπλα, αυτό γίνεται και το λένε οι ντόπιοι, δεν το λέει καμία ρωσική προπαγάνδα”, δήλωσε.

Αναφορικά με τη “γνωστή έγκυο της Μαριουπολης” που φωτογραφήθηκε μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου και η οποία είναι γνωστό μοντέλο της Ουκρανίας, ο κος Λιάτσος υποστήριξε ότι “όποιος γνωρίζει από τηλεόραση, μπορεί εύκολα να δει το μοντάζ”.

“Εκεί δεν έγινε ποτέ βομβαρδισμός από τη Ρωσία. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί έκαναν ελεγχόμενες εκρήξεις έξω από το κτίριο. Ρωτήστε έναν στρατιωτικό, εάν έπεφτε βόμβα από αεροπλάνο στο κτίριο, δε θα έμενε τίποτα όρθιο. Ας καταλάβουμε ορισμένα πράγματα και ας μη τρώμε χορτάρι συνέχεια”, είπε.

ΠΗΓΗ focusfm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου