Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Η τύχη της Ελλάδας κρίνεται από την επιβολή Τελωνειακών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

 Της Κύρας Αδάμ

Τα «ρέστα της « δίνει η Α. Μέρκελ, προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ να βρεθεί λύση  στην ελληνο/τουρκική κρίση πριν το Συμβούλιο Κορυφής της 24ης  Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποιεί προς τούτο  συγκεκριμένη μεθοδολογία  σε βάρος της Ελλάδας ώστε να μην αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τσουχτερές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας  και κυρίως να μην θιγεί η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ- Τουρκίας η οποία θα γονάτιζε την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με απολύτως ακριβείς  πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η Α. Μέρκελ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Τραμπ πριν τηλεφωνήσει η ίδια στον Τ. Ερντογάν. Τραμπ και Μέρκελ συζήτησαν την πρόταση της καγκελαρίου να μεθοδευθούν μέσω ΝΑΤΟ «τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας Τουρκίας» ώστε να εμπλακούν οι δύο χώρες σε διάλογο υπο εποπτεία και έτσι απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιβολής σοβαρών  οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία στις 24 Σεπτεμβρίου.

Μετά την επικοινωνία της με Ερντογάν η κα Μέρκελ επικοινώνησε  και με τον Κ. Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να βεβαιώνει την κα Μέρκελ ότι δεν θα βάλει κυρώσεις «που πονάνε» τον κ Ερντογάν. ( σ.σ. επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες στον γερμανικό τύπο από την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ κ Μάας στην Αθήνα ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσανατολίζεται σε αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία )

Στις πολυάριθμες και συστηματικές επικοινωνίες Μέρκελ -Ερντογάν  όλο τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει συνεχώς στην συνομιλήτρια του ότι αυτό που δεν θέλει και δεν ανέχεται είναι η επιβολή ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων μέσω της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας σε βάρος της Άγκυρας.

Η Μέρκελ  διαβεβαιώνει μονομερώς τον Ερντογάν  ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους κυρώσεις και τον «πιέζει» να συμφωνήσει σε «αποκλιμάκωση της έντασης» ώστε να καθίσουν Αθήνα και Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών πριν το Συμβούλιο Κορυφής.

Τραμπ και Μέρκελ  ενέπλεξαν τον αναιμικό γ γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεργκ να ανακοινώσει-πρωθύστερα- ανύπαρκτη για την ώρα συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας για σύσταση μηχανισμών αποτροπής εντάσεων μεταξύ συμμάχων την οποία όμως υποστήριξε δημόσια η Άγκυρα και όχι η Αθήνα.

Σαν συνεννοημένη  από καιρό με το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ  η Άγκυρα  καλοδέχθηκε χθες  τον διμερή διάλογο μέσω ΝΑΤΟ « χωρίς προϋποθέσεις». Με τον Τ. Ερντογάν να ξεκαθαρίζει από τώρα ότι οι διαπραγματεύσεις θα διέπονται εκ προοιμίου από συμφωνία «καζάν – καζάν, χωρίς να ορίζει όμως την περιοχή και το αντικείμενο- με άλλα λόγια να  θέλει καζάν- καζάν σε όλα τα θέματα από την κυριαρχία στο  Αιγαίο και τα νησιά του μέχρι την συνολική ή ΑΟΖ των δύο κρατών.

Διμερής διάλογος «χωρίς προϋποθέσεις» σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται ότι η ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχει περάσει σε τουρκικά χέρια , το Ορους Ρεις   εξακολουθήσει ανενόχλητο τις έρευνες του και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έχουν τουρκοποιηθεί.

Για την «διευκόλυνση» της Αθήνας  να καθίσει άρον- άρον στο τραπέζι για το ελληνοτουρκικό αλισβερίσι, οι πρόθυμοι «ουδέτεροι» διαμεσολαβητές προωθούν προτάσεις για την «στρατιωτική αποσυμφόρηση» της περιοχής  μεταξύ 28ου και 30ου μεσημβρινού, δηλαδή απόσυρση και των ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών από την περιοχή. Πρόκειται για απολύτως απαράδεκτη πρόταση που στρέφεται ευθέως εναντίον των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, διότι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει εισβάλει και στοχεύει στην τουρκοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δείχνει εγκλωβισμένη σ έναν καταναγκαστικό διμερή διάλογο με την Άγκυρα υπο την μόνιμη απειλή χρήσης βίας από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και τις μόνιμες πιέσεις εταίρων και συμμάχων να προσέλθει σ ένα διμερή διάλογο άνευ όρων, (δηλαδή εκ προοιμίου υπέρ της Τουρκίας και των βλέψεων της), αν δεν θέλει να χαρακτηριστεί «αδιάλλακτη».

Και όλα αυτά πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου , έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής και την απειλή επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Το εφιαλτικό αυτό σκηνικό που στήνουν μεθοδικά εταίροι και σύμμαχοι σε βάρος  της ελληνικάς κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί να το ανατρέψει μόνον και μόνη της η Ελλάδα:

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνον και μόνη της ενεργοποιήσει το  μεγάλο όπλο που διαθέτει για τον «σωφρονισμό» της Άγκυρας:

Την Αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Αυτή  από το 1995 μέχρι σήμερα έχει επιτρέψει στην Άγκυρα να αποθησαυρίζει ετησίως , λόγω απουσίας δασμών, τεράστια ποσά ευρωπαϊκού χρήματος τα οποία – λογιστικά πάντα- χρησιμοποιούνται  και για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Τουρκίας, ώστε αυτή, με τη δύναμη πυρός που διαθέτει, να απειλεί ευθέως και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εκφρασμένη στην πράξη εντεινόμενη στρατιωτική απειλή της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας με όπλα που έχουν αγοραστεί και με ευρωπαϊκό –άρα και ελληνικό -χρήμα χάρη στην σκανδαλώδη Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας, αποτελεί ένα στέρεο πολιτικό επιχείρημα για να ζητήσει και να επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους την Αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Αν η Τουρκία δεν θέλει να της επιβληθούν τσουχτερές οικονομικές κυρώσεις που θα επηρεάσουν βαθιά και μόνιμα την οικονομία της μέσω της Αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης, τότε θα πρέπει «να τα μαζέψει και να φύγει» από την περιοχή την οποία παρανόμως έχει καταλάβει. Αυτός κάλλιστα μπορεί να είναι ο όρος/προϋπόθεση/απειλή της Ελλάδας απέναντι στην εχθρική και απειλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, και αυτός είναι ο μόνος όρος που καταλαβαίνει και φοβάται η Τουρκία.

Επιπροσθέτως, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει πλέον να προτείνει/προωθήσει/ επιβάλει στην ΕΕ ευρωπαϊκή ρήτρα για την απαγόρευση απειλής χρήσης ή χρήση οπλικών συστημάτων που αγοράζει η Άγκυρα από ευρωπαϊκά κράτη ( σ.σ. κυρίως  από την Γερμανία , όπως άρματα, υποβρύχια κλπ.) εναντίον άλλου κράτους μέλους της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μερί στιγμής δείχνει εξόχως διστακτική να προχωρήσει σε τέτοια θαρραλέα βήματα γιατί φοβάται –η ίδια- ότι θα μπλέξει σε περιπέτειες.

Η Ελλάδα έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε θανάσιμη περιπέτεια προ πολλού..

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου