Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνοτουρκική κρίση στο «κόκκινο» : Το σχέδιο αποκλεισμού της Άγκυρας στο Καστελόριζο -Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις - Έτοιμη η Ελληνική απάντηση

 Του Κώστα Σαρικά

Η Άγκυρα δεν καταφέρνει να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άνευ όρων γι’ αυτό το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο εκτιμά ότι θα αυξηθεί η πίεση βάζοντας στο στόχαστρο το ακριτικό Καστελόριζο.

Όσο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι αποτυγχάνουν οι προσπάθειές της να οδηγήσει την Αθήνα άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διεκδικώντας τα πάντα,στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο εκτιμούν ότι θα αυξάνει την πίεση ‘’σημαδεύοντας’’ το Καστελόριζο.
Τόσο η εμπρηστική ρητορική των τελευταίων ημέρων με το σύνολο των Τούρκων αξιωματούχων συνεπικουρούμενο από τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονα όσο και οι στρατιωτικές ενέργειες της Άγκυρας δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να επιχειρήσουν να προκαλέσουν ‘’ασφυξία’’ στο ακριτικό σύμπλεγμα.

Η σειρά των γεγονότων όπως κλιμακώνονται οι Τουρκικές προκλήσεις εδώ και περισσότερο ενάμιση μήνα αλλά και το momentum με την Άγκυρα να κάνει λόγο για αποστρατικοποίηση ακριτικών νησιών και να ‘’σηκώνει’’ μέσω του εθνικιστικού τύπου μια συνηθισμένη, όχι κρυφή αλλαγή στη φρουρά του Καστελόριζου παραπέμπουν σε διάθεση της Τουρκίας να απομονώσει το Σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Η τελευταία παράνομη Τουρκική navtex έφερε το σεισμογραφικό Oruc Reis να πλέει σε απόσταση έως και 30 μίλια Νότια του Καστελόριζου μαζί με την μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. Η ναυτική οδηγία ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι η επόμενη περιοχή την οποία θα δεσμεύσουν παράνομα οι γείτονες αν έως τότε δεν υπάρχουν διπλωματικές εξελίξεις θα είναι εγγύτερα στο Καστελόριζο ακόμη και σε απόσταση 6 μιλιών από τις ακτές του Συμπλέγματος.

Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται ξεκάθαρα για την μεγαλύτερη έως τώρα Τουρκική πρόκληση με διάθεση να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία ακόμα στα όρια των Εθνικών Χωρικών Υδάτων και φυσικά την ώρα που η Αθήνα ήδη στο Ιόνιο τα έχει επεκτείνει στα 12 κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα να το πράξει και αλλού.

Οruc Reis στα 6 μίλια από το Καστελόριζο θα σημαίνει προσέγγιση του Τουρκικού στόλου σε απόσταση αναπνοής από το ακριτικό Σύμπλεγμα. Ενέργεια όχι απλά προκλητική αλλά επιθετική την οποία η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή.

Αυτό το ενδεχόμενο ήδη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο ‘’χάρτη επιχειρήσεων’’ του Ελληνικού Επιτελείου με το ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να έχουν έτοιμη την απάντηση σε κάθε σενάριο.

Την ώρα που η Αθήνα ελπίζει ότι η Άγκυρα κάτω από την πίεση του διεθνή παράγοντα θα αναγκαστεί να αποσύρει τόσο το ερευνητικό όσο και τα πολεμικά της πλοία ταυτόχρονα είναι αναγκασμένη να προετοιμαστεί και για αυτό το σενάριο με δεδομένη την Τουρκική αδιαλλαξία. Σε καμία περίπτωση το ΓΕΕΘΑ δεν θα επιτρέψει έναν ιδιότυπο ‘’αποκλεισμό’’ του Συμπλέγματος από το Τουρκικό ναυτικό αν η Άγκυρα επιχειρήσει να προσεγγίσει με τα πλοία της γύρω από τα ακριτικά νησιά.

Αν και οι γείτονες είναι δεδομένο ότι θεωρούν το Καστελόριζο ως τον ‘’αδύναμο κρίκο’’ αφού απέχει ελάχιστα από τις Τουρκικές ακτές και κατά συνέπεια από τις αεροναυτικές τους βάσεις τις τελευταίες εβδομάδες οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να υποστηρίξουν επιχειρήσεις και σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την ηπειρωτική χώρα.

Η πρόσφατη αποστολή στην Κύπρο 8 μαχητικών F-16 και μάλιστα χωρίς καν να γίνουν αντιληπτά από την Τουρκική αεράμυνα για την τετραμερή άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ και η υποστήριξή τους από ακόμη 4 μαχητικά αναστάτωσε τους γείτονες.

Ταυτόχρονα η συνεχής παραμονή μεγάλου αριθμού πλοίου αλλά και υποβρυχίων του Ελληνικού Στόλου Ανατολικά της Ρόδου και γύρω από το Καστελόριζο δείχνει ότι και το Πολεμικό Ναυτικό βγήκε από το ‘’κλειστό’’ Αιγαίο και πλέον επιχειρεί και στην ανοιχτή θάλασσα. Ειδικά η μόνιμη παρουσία των Ελληνικών υποβρυχίων στην περιοχή αποτελεί τον μεγάλο ‘’πονοκέφαλο’’ των γειτόνων.
newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου