Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Τα χειρότερα έφτασαν: Προειδοποιήσεις για μαζικούς ξεσηκωμούς σε 101 χώρες λόγω ακρίβειας, πληθωρισμού - Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει

 


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δυσαρέσκεια είναι πιθανό να αυξηθεί στην Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με ανάλυση Βρετανών ειδικών, ο κίνδυνος εγχώριων αναταραχών έχει αυξηθεί στις μισές χώρες του κόσμου και αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό, τους πολέμους και τις ελλείψεις βασικών προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, το Insider μεταφέρει τις προειδοποιήσεις των αναλυτών ότι τα χειρότερα έρχονται.

Η απειλή εμφύλιων αναταραχών έχει αυξηθεί σε περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου, σηματοδοτώντας μια περίοδο αυξημένης αστάθειας.

Το Insider γράφει σχετικά, επικαλούμενο στοιχεία της βρετανικής εταιρείας Verisk Maplecroft, η οποία δημοσιεύει το αντίστοιχο ευρετήριο.
Και αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό, τους πολέμους, τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.

Έτσι, σε 101 από τις 198 χώρες του κόσμου, η απειλή εμφύλιων αναταραχών έχει γίνει υψηλότερη και μόνο σε 42 χώρες - χαμηλότερη.
«Ενώ υπήρξαν κάποιες μεγάλες διαμαρτυρίες το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα χειρότερα είναι αναμφίβολα μπροστά», καταλήγουν οι αναλυτές.

Ο δείκτης τους βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πληθωρισμού, του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τους αντιφρονούντες και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής αναταραχής στις υποδομές μιας χώρας.

Σύμφωνα με ειδικούς, σε χώρες όπως το Περού, η Κένυα, ο Ισημερινός και το Ιράν, η δυσαρέσκεια στους δρόμους προκύπτει από την αύξηση των τιμών.

Στη Σρι Λάνκα, για παράδειγμα, η σταθερότητα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του γεγονότος ότι η χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας οδήγησε ακόμη και στην αποχώρηση του προέδρου.

Η κύρια απειλή είναι οι χώρες μεσαίου εισοδήματος που θα μπορούσαν να παρέχουν κοινωνική προστασία στον πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα αγωνίζονται για να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υποστήριξης στην κοινωνία.

Οι πλούσιες χώρες πλήττονται

Ωστόσο, οι πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δυσαρέσκεια είναι πιθανό να αυξηθεί στην Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Αυτό οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, τροφοδοτώντας μια κρίση κόστους ζωής.

Στο μεταξύ, λόγω της έλλειψης ενεργειακών πόρων στη Γερμανία, έχουν ήδη σημειωθεί διακοπές ρεύματος και οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Και οι αρχές είπαν ότι ο πληθυσμός πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για να επιβιώσει τον χειμώνα.

Η Ολλανδία, η οποία συνήθως εισάγει το 15% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σκέφτεται εάν θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο έδαφός της.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει νέους τριγμούς από τους οποίους έχει ήδη υποφέρει ο ντόπιος πληθυσμός.

Και ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα γίνει αισθητός ακόμη πιο ισχυρός, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με εκείνους, μόνο μια σημαντική μείωση των τιμών μπορεί να αναστρέψει αυτή την παγκόσμια τάση.

Επιπλέον, ο καιρός είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Εάν το φθινόπωρο και το χειμώνα κάνει πιο κρύο από το συνηθισμένο στην Ευρώπη, αυτό θα αυξήσει τις ήδη υψηλές τιμές.

Μια ξηρασία θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις τιμές καταλήγει η ανάλυση. 

ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου