Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Γιατρός εξηγεί τον λάθος υπολογισμό «αύξησης κρουσμάτων»

Γράφει ο Χειρούργος ορθοπαιδικός στο προφίλ του στο facebook:

Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγείς τα αυτονόητα, όταν όλοι οι άλλοι, και ειδικά τα ΜΜΕ πλασάρουν… τα ανόητα!

Γράφει ο Χειρούργος ορθοπαιδικός στο προφίλ του στο facebook:

Αντιστεκόμενος στην εκ νέου προσπάθεια τρομοκράτησης της κοινής γνώμης με τον κορονοιό θέλω να επισημάνω τα εξής:
1) Την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου που είχαμε καθημερινά περίπου 100 κρούσματα γίνονταν μόλις 500-600 τεστ καθημερινά..
2) Έως τις 23 Ιουλίου γίνονταν τον Ιούλιο κατά μέσο όρο 5000 τεστ καθημερινά με αποτέλεσμα να έχουμε 30-50 κρούσματα ημερησίως…
3) Το τελευταίο 10ημερο γίνονται 12000 τεστ ημερησίως(!!!!) με αποτέλεσμα απολύτως φυσιολογικά να φτάσουμε τα 80-100 κρούσματα καθημερινά..
Συμπερασματικά η αύξηση των κρουσμάτων είναι συνδυασμός 2 παραγόντων …της αύξησης του αριθμού των τεστ που γίνονται και του ανοίγματος των συνόρων για τουριστικούς λόγους…
Απλά μαθηματικά…όσο περισσότερα τεστ κάνουμε τόσο περισσότερα κρούσματα θα βρούμε…

Από πουθενά δεν προκύπτει ο πανικός που προκαλείται και αυτό αποδεικνύεται απο τον χαμηλό αριθμό νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ όπου μετά βίας πλησιάζουν τους 10….
Ο νοών νοείτω….

Το ίδιο ακριβώς έχει επισημάνει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης -για να έχουμε μια σταθερή εικόνα της πανδημίας (αν αυξάνεται ή μειώνεται) αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με σταθερό αριθμό τεστ. Καθώς αν γίνουν περισσότερα τεστ, λογικό είναι να αυξηθεί και ο αριθμός των «κρουσμάτων», βάσει πιθανοτήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επέρχεται και νέο κύμα πανδημίας.

Τα λόγια του: Δεν πρέπει να ανακοινώνονται τα κρούσματα κάθε ημέρα. Είναι κάτι που είπαν και οι ξενοδόχοι. Για παράδειγμα την περασμένη Δευτέρα είχαμε 11 κρούσματα, αλλά αν δούμε στη σελίδα του ΕΟΔΥ έκαναν εκείνη την ημέρα λίγο περισσότερους από 1.000 ελέγχους. Την προηγούμενη ημέρα που είχαμε 38 κρούσματα είχαν κάνει περίπου 5.000 ελέγχους. Έχει νόημα να ανακοινώσεις κρούσματα χωρίς να λες πόσους ελέγχους έκανες; Τι νόημα έχει να ανακοινώνονται καθημερινά; Είτε με την μία περίπτωση, είτε με την άλλη βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα καθησυχασμού, αλλά και πανικού με αυτή την κατάσταση.


ΠΗΓΗ igata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου