Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες ανθρώπων...

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Τρεις είναι οι τάξεις των ανθρώπων, που ακολουθούν τον Χριστό:

Η πρώτη τάξη είναι εκείνων των ανθρώπων, που Τον ακολουθούν με τον λογισμό μόνο, οι οποίοι στεκόμενοι από μακριά θαυμάζουν με την δικαιοσύνη αυτού του πολέμου, αλλά δεν παίρνουν ποτέ απόφαση να πιάσουν τα άρματα για να πολεμήσουν και αυτοί και να νικήσουν. Δηλαδή δεν θέλουν να μεταχειριστούν τα μέσα εκείνα και όργανα που είναι αναγκαία, για να μιμηθούν τα παραδείγματα του Ιησού Χριστού, όπως Αυτός ζητεί, νικώμενοι από την αργία.

Η δεύτερη τάξη είναι εκείνων των ανθρώπων, που πιάνουν μεν τα άρματα και βγαίνουν στον κάμπο, αλλά θέλουν να πολεμούν, όπως τους αρέσει, μεταχειριζόμενοι εκείνα τα μέσα και όργανα, που είναι κατά το θελημά τους και όχι εκείνα, που είναι κατά το θέλημα του Θεού, θέλοντες να πηγαίνουν μπροστά από τον Κύριο και όχι να Τον ακολουθούν, δηλ. θέλουν να πολεμούν τα πάθη τους και τον διάβολο, αλλά με αναπαυτική ζωή και με ιδιορρυθμία και υπερηφάνειαν.

Η τρίτη τάξη είναι εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι είναι βεβαιωμένοι, ότι όλο το καλό της ψυχής τους και όλη η δόξα που μπορούν να δώσουν στον Θεόν, στέκεται στο να μιμούνται τα παραδείγματα του Χριστού και αφιερώνονται σ' Αυτόν, για να τους οδηγεί Εκείνος όπως θέλει. Γι' αυτό κόβουν το θέλημά τους και έχουν πνευματικό πατέρα, στον οποίο κάνουν υπακοή. 

Η πρώτη τάξη είναι ψυχρή και αργή.

Η δεύτερη τάξη είναι χλιαρή και οκνηρή.

Η τρίτη τάξη είναι θερμή και επιμελής.

ΠΗΓΗ isychastis7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου