Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Τα τριτοκοσμικά προβλήματα έρχονται προς το μέρος σας

 


Η Δύση αντιμετωπίζει μια συστημική κρίση, τόσο οικονομική όσο και κοινωνική, και δεν φαίνεται να έχει άλλη λύση από το να τυπώνει όλο και περισσότερο χρήμα και να πηγαίνει σε πόλεμο. Κανένα από τα δύο δεν θα βοηθήσει.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσοχής είναι στραμμένο στην Ουκρανία, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Σρι Λάνκα πρέπει να ανησυχήσουν τους πάντες. Η Σρι Λάνκα είναι ένα μικρό ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ινδίας. Σχετικά ασήμαντη στο παγκόσμιο πλαίσιο, θα μπορούσε να αποδειχθεί το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο" που θα προμηνύει μια ευρύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση. Η χώρα, η οποία είναι διαχρονικά διεφθαρμένη και κακοδιαχειριζόμενη, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της για την πληρωμή του εξωτερικού της χρέους. Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Σρι Λάνκα έχει καταστραφεί από το Covid και χωρίς τους πόρους του τουρισμού και του εμπορίου, δεν έχει το συνάλλαγμα που χρειάζεται για να πληρώσει το χρέος της. Με χρέος περίπου 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναγκάστηκε να ζητήσει από το ΔΝΤ νέα δάνεια για την εισαγωγή τροφίμων, ενέργειας και φαρμάκων.

Το χάος και οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ματζίντα Ρατζαπάσκα παραιτήθηκε. Η παραίτηση δεν κατάφερε να καταστείλει τις ταραχές και οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την απομάκρυνση του προέδρου, του Γκοταμπάγια Ρατζπάσκα, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού. Την Τρίτη, η κυβέρνηση διέταξε τα στρατεύματα να πυροβολούν όποιον λεηλατεί τη δημόσια περιουσία. Η κυβέρνηση διέταξε επίσης χιλιάδες στρατιώτες του στρατού, του ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας να περιπολούν στους δρόμους του Κολόμπο, της πρωτεύουσας. Οκτώ άνθρωποι φέρονται να είναι νεκροί και πάνω από διακόσιοι τραυματίες. Σπίτια που ανήκαν στους Rajapaskas και άλλους υπουργούς πυρπολήθηκαν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη οικονομική κρίση της χώρας, αλλά είναι μακράν η χειρότερη και οι άνθρωποι που κρατήθηκαν πίσω για τόσο πολύ καιρό έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα, ο πληθωρισμός είναι ανεξέλεγκτος και το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Είσοδος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει πάντα σχέδια για τέτοιες καταστάσεις. Διαρθρωτική μεταρρύθμιση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τη διάσωση χρημάτων ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται τόκοι και το χρέος να μην αποπληρωθεί ποτέ. Αυτό περιλαμβάνει την περικοπή όλων των κρατικών δαπανών για βασικές υπηρεσίες και την ιδιωτικοποίηση όλων των εναπομεινάντων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Όπως μπορούμε να φανταστούμε, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα είναι δημοφιλές στον πληθυσμό, ο οποίος, όπως πάντα, θα υποφέρει περισσότερο. Αλλά τα προβλήματα των απλών ανθρώπων δεν ανησυχούν το ΔΝΤ ή την τάξη των επενδυτών που εκπροσωπεί. Οι συναλλαγματικές πρέπει πάντα να πληρώνονται πριν από το φαγητό. Αυτοί είναι οι κανόνες της "τάξης που βασίζεται σε κανόνες".

Αν η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που λαμβάνει χώρα στη Σρι Λάνκα ήταν απλώς ένα μεμονωμένο πρόβλημα, τότε η Δύση θα μπορούσε απλώς να το δει, όπως έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν, και να το απορρίψει ως ένα ακόμη γεγονός φτώχειας του Τρίτου Κόσμου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, είναι απλώς το πρώτο ντόμινο που θα πέσει σε μια πολύ ευρύτερη παγκόσμια κρίση. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχουν περισσότερες από εξήντα άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια επικίνδυνη κατάσταση με τη Σρι Λάνκα.

Παρεμπιπτόντως, μία από αυτές τις χώρες είναι η Ουκρανία.

[...] Οι χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας, που κάποτε θεωρούνταν προβλήματα του Τρίτου Κόσμου, σε συνδυασμό με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, έρχονται στη Δύση. Οι σκηνές που είδαμε πρόσφατα στη Σρι Λάνκα μπορεί σύντομα να επαναληφθούν στους δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής. Βραχυπρόθεσμα έρχονται δύσκολες στιγμές για όλους, αλλά ένας κόσμος απαλλαγμένος από τον εναγκαλισμό της Αυτοκρατορίας υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα.

ΠΗΓΗ strategic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου