Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Υπερ-μελέτη εβραίων ειδικών : «η μάσκα συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας»

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 35 χώρες και 602 εκατομμύρια ανθρώπους, μια μελέτη με κριτές επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα και προειδοποιεί ότι η χρήση μασκών προσώπου «μπορεί να έχει επιβλαβείς ανεπιθύμητες συνέπειες».

Μια νέα μελέτη με κριτές με τίτλο: «Συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης με μάσκες και των αποτελεσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη» έδειξε ότι η χρήση μασκών προσώπου, ακόμη και ευρέως διαδεδομένη, δεν συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID, με βάση δεδομένα από 35 ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων ο καθένας, που περιλαμβάνει συνολικά 602 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μελέτη σημείωσε ότι το μέσο ποσοστό χρήσης μάσκας κατά την περίοδο που ερευνήθηκε (Οκτώβριος 2020 έως Μάρτιος 2021) ήταν 60,9% ± 19,9%.

Οι κυβερνήσεις και οι συμβουλευτικοί φορείς έχουν συστήσει και συχνά επιβάλλουν τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και σε πολλούς τομείς οι εντολές ή οι συστάσεις παραμένουν σε ισχύ, παρά το γεγονός, σημειώνει η μελέτη, ότι οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές πριν και κατά τη διάρκεια της επιδημίας απέτυχαν να δείχνουν όφελος από τη χρήση τέτοιων μασκών όσον αφορά τη μετάδοση του COVID.

«Η θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης μάσκας και των κρουσμάτων δεν ήταν στατιστικά σημαντική», διαπίστωσε επίσης η μελέτη, «ενώ η συσχέτιση μεταξύ χρήσης μάσκας και θανάτων ήταν θετική και σημαντική (rho = 0,351, p = 0,039). Δηλαδή, περισσότερη χρήση μάσκας συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια ποικιλία στατιστικών μεθόδων για τη μελέτη της συσχέτισης, αλλά "καμία από αυτές τις δοκιμές δεν παρείχε αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης μάσκας και των κρουσμάτων/θανάτων... Παραδόξως, παρατηρήθηκαν ασθενείς θετικές συσχετίσεις όταν σχεδιάστηκε η συμμόρφωση με τη μάσκα έναντι της νοσηρότητας (περιπτώσεις/εκατομμύριο) ή θνησιμότητα (θανάτων/εκατομμύριο) σε κάθε χώρα».

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι το κοινό μπορεί να έχει κερδίσει την εντύπωση ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες λόγω του γεγονότος ότι οι εντολές εφαρμόζονταν συνήθως μετά το πέρας της πρώτης κορύφωσης των κρουσμάτων COVID. Ωστόσο, έγινε προφανές ότι οι μάσκες δεν ήταν στην πραγματικότητα χρήσιμες αργότερα το ίδιο έτος, όταν η ευρεία χρήση μάσκας δεν φαίνεται να έχει μετριάσει τη σοβαρότητα του κύματος COVID τον χειμώνα του 2020.

«Επιπλέον», καταλήγει η μελέτη, «η μέτρια θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης μάσκας και των θανάτων στη Δυτική Ευρώπη υποδηλώνει επίσης ότι η καθολική χρήση μασκών μπορεί να είχε επιβλαβείς ανεπιθύμητες συνέπειες».

ΠΗΓΗ israelnationalnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου