Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Σταυρός ή ψωμί;

Αλέξης Αλεξάνδρου 



Θα βάλουν μπροστά σας τον Σταυρό και το ψωμί και θα σας πουν "Διαλέξτε!". (Προφητικός λόγος Αγίας Ματρώνας της αόμματης)

Εάν η πιο πάνω φράση δεν μας θυμίζει όλα αυτά τα παρανοϊκά που βιώνουμε στην εποχή μας τότε είμαστε βαθιά νυχτωμένοι. Εάν όμως δεν έχουμε σχέση με τον Σταυρό πώς θα τον επιλέξουμε; Εάν πνευματικά είμαστε αδιάφοροι, η Εκκλησία και ο Χριστός μας είναι άγνωστοι πώς θα αντικρίσουμε, πώς θ' αντιληφθούμε τα σημεία των καιρών;

Και θα ρωτήσεις τι είναι ο Σταυρός και τι το ψωμί; Ο Σταυρός είναι "η τεθλιμμένη οδός" (Μάτθ.7,14), η στενή, η δύσκολη, η ανηφορική. Είναι το θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Η ομολογία σε καιρούς αποστασίας. Η ελευθερία σε ημέρες δικτατορίας. Ο χλευασμός του κόσμου, οι ειρωνείες, οι ευτελείς χαρακτηρισμοί, οι κοινωνικοί εμπαιγμοί, οι κάθε είδους αποκλεισμοί. Σταυρός είναι να κρατάς την πίστη σου, να υπομένεις, να αντέχεις, να ελπίζεις και να περιμένεις με εμπιστοσύνη τον Θεό. Είναι η θυσία του εγώ για να συναντήσεις τον Χριστό.

Εκείνος που κρατάει στην ψυχή του τον Σταυρό δεν κοιτάζει απλά, μα βλέπει διεισδυτικά, βαθιά. Με μάτια αλλιώτικα, πνευματικά. Βλέπει την ουσία, μυστικά αναγνωρίζει με τη δύναμη του πνεύματος αυτό που οι πολλοί δεν μπορούν να δουν.

Και το ψωμί; Το ψωμί είναι ο κόσμος, οι ευκολίες, τα προνόμια. Η αναίμακτη πορεία , η πλατιά οδός που οδηγεί στην απώλεια. Είναι το βόλεμα, η συνθηκολόγηση στον βιασμό της ψυχής για λίγη ψεύτικη ασφάλεια και τροφή. Είναι το ρίζωμα εδώ στη γη, η σιωπή μπροστά στην αδικία, ο φιλοτομαρισμός. Το να είσαι εσύ καλά και ο διπλανός σου να πεθαίνει, να βασανίζεται κι εσύ ν' αδιαφορείς. Ψωμί είναι να συμβαδίζεις με το σύστημα, όσο απάνθρωπο κι αν γίνεται, να τα έχεις καλά με τους κοσμικούς άρχοντες. Να ξεπουλάς έτσι ανερυθρίαστα την αξιοπρέπεια σου και την ελευθερία σου για μερικά ψίχουλα. Ψωμί είναι το χρήμα που υποδουλώνει και δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αυτάρκειας. Είναι η πνοή, δίχως ζωή.

Άρα λοιπόν όσο κι αν δεν το θέλουμε ή πολλές φορές πλήρως το αγνοούμε οι μέρες μας είναι αποκαλυπτικές και θα πρέπει να επιλέξουμε. Σταυρός ή ψωμί;

ΠΗΓΗ psihisangigmata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου