Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Άδωνις Γεωργιάδης: Αλλάξτε καυστήρες από αέριο σε πετρέλαιο, και τώρα πάλι σε αέριο, γιατί έτσι αρέσει στις αγορές

Ελευθέριος Ανδρώνης

Πολλά νοικοκυριά άκουσαν την κυβέρνηση και άλλαξαν καυστήρα, για να ακούνε σήμερα τον Άδωνι Γεωργιάδη να τους λέει πως έχασαν τα λεφτά τους, επειδή «αυτά συμβαίνουν στις αγορές»!

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πριν από μερικές εβδομάδες η ”γραμμή” ήταν ”παιδιά αν μπορείτε αλλάξτε τον καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, γιατί το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβό’’. Σήμερα, αν έχεις κάνει αυτήν την αλλαγή, χάνεις λεφτά, δεν κερδίζεις. Γιατί το φυσικό αέριο τις τελευταίες 10 μέρες έχει μια διαρκή πτώση με πολύ μεγάλη ταχύτητα». Αυτά ήταν τα – γεμάτα κυνισμό – λόγια του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που ειπώθηκαν από το Olympia Forum στο Ζάππειο Μέγαρο.

Με ύφος χιλίων καρδιναλίων (ως συνήθως), ο κ. Γεωργιάδης έκανε σαφές στους πολίτες πως το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης είναι πλέον ένα παιχνιδάκι στον διεθνή και εγχώριο τζόγο της ενέργειας.

Τι και αν ο υπουργός προέτρεπε τα νοικοκυριά για πολλές εβδομάδες να ξοδέψουν 1-2 μηνιαίους μισθούς για να αλλάξουν τους καυστήρες τους σε πετρέλαιο; Τι και αν έλεγε πως οι πολίτες πρέπει να εγκαταλείψουν το αέριο και να στραφούν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης;

Τα δεδομένα της αγοράς άλλαξαν και όσοι άκουσαν την κυβέρνηση, δυστυχώς… ατυχήσαν, αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει η οικονομία που τρέχει! Άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης ουκ ολίγες φορές έχει δηλώσει ευθαρσώς πως η κυβέρνηση κινείται στον ρυθμό του καπιταλισμού, που σημαίνει πως οι πολίτες «χορεύουν» στον σκοπό που παίζει η νεοφιλελεύθερη «αριστεία», ακόμα και αν αυτός αλλάζει βδομάδα με τη βδομάδα.

Και κάπως έτσι έχουμε κυβερνητικές υποδείξεις «ασανσέρ», χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής. Από χρήση φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, και τώρα πάλι πίσω σε αέριο! Και γιατί όχι; Μήπως η κυβέρνηση πληρώνει γι’ αυτά τα κόστη; Μήπως η θέρμανση καλύπτεται από την πρόνοια του κράτους (πέρα από κάποια ψίχουλα); Έτσι κι αλλιώς για κάθε δεινό που βρίσκει τους Έλληνες φταίει ο… Πούτιν και ποτέ η κυβέρνηση, έτσι δεν είναι;

Ως ερασιτέχνης αθλητής και λάτρης του τένις, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να κάνει «μπαλάκι» τα νοικοκυριά, στέλνοντας τα από τη μια μεριά του ενεργειακού πεδίου στην άλλη, αναλόγως το τι ορίζουν τα αφεντικά της ενέργειας.

Πολιτικός τυχοδιωκτισμός μέχρι τελικής πτώσεως. Ακολουθήστε την «γραμμή» της κυβέρνησης, και αν αυτή αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, δεν φέρει καμία ευθύνη. Για παράδειγμα, μια άλλη «γραμμή» της κυβέρνησης επίσης είναι να ορμήσει ο κόσμος στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρά το ότι οδηγούμαστε σε κατάσταση ενεργειακής ένδειας και σε ενεργειακά lockdown! Εσείς πάρτε ηλεκτρικά αυτοκίνητα «και θα τα βρούμε»! Και αν σας μείνουν μόνο για να διακοσμούν το γκαράζ, ε δεν χάθηκε και ο κόσμος!

Γίνεται πλέον όλο και πιο ξεκάθαρο πως οι πολίτες γίνονται έρμαια της ελεύθερης και ασύδοτης – πλέον – αγοράς, και κανένας προϋπολογισμός, κανένα «κουμάντο» και καμία επένδυση των νοικοκυριών δεν μπορεί να στεριώσει, ειδικά αν οι πολίτες επιλέξουν να ακολουθούν τυφλά τις συμβουλές της κυβέρνησης.

Σε οποιαδήποτε χώρα που θα υπήρχε μια κυβέρνηση που θα προνοούσε για το συμφέρον των πολιτών, και ειδικά σε μια κρίσιμη εποχή όπως σήμερα, θα είχε διαμορφωθεί ένα προστατευτικό πλαίσιο πρόληψης για τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς, που θα προστάτευε τα νοικοκυριά από τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις. Όχι στην Ελλάδα όμως.

Με την απόλυτη θέληση της κυβέρνησης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφήνονται απροστάτευτα, σέρνονται στην ουρά των εξελίξεων, δένονται στον τελευταίο τροχό της αμάξης, και απλά κάθε τόσο, κάποιος υπουργός ανακοινώνει τα «νέα δεδομένα» που απαιτούν «προσαρμογή» ή αλλιώς «θάνατο». Οι ασύδοτες αγορές αξιολογούν τις (πειθήνιες) κυβερνήσεις, και οι κυβερνήσεις με την σειρά τους αξιολογούν τους πολίτες, για το αν πληρούν τις προδιαγραφές για να επιβιώνουν.

Ο δε τρόπος που λέγονται τέτοια πράγματα, η γλώσσα του σώματος, οι εκφράσεις, όλα μαρτυρούν μια απίστευτη αναλγησία άνευ προηγουμένου. Ε, τι να κάνουμε, μπορεί να σας αναγκάσαμε να αλλάζετε καυστήρα κάθε δυο μήνες, άλλα συμβαίνουν και αυτά στον θαυμαστό κόσμο του καπιταλισμού! Ακόμα και αν οι πολίτες ζουν σε συνθήκες κατοχής τον επερχόμενο χειμώνα, αυτό δεν αλλάζει πως έχουν «κυβερνησάρα», πως η οικονομία πηγαίνει «βζιιιν», πως ζούμε «στην καλύτερη Ελλάδα όλων των εποχών», όπως έχει πει κατά καιρούς ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια τρέλα πούλησε και τώρα ο υπουργός, στην ομιλία του στο Olympia Forum. Αφού πρώτα ομολόγησε πως η κυβέρνηση παίζει «τένις» με τις εκτιμήσεις της και παρασύρει κόσμο στο να επενδύει τα λεφτά του λάθος, στην συνέχεια επισφράγισε την ομιλία του λέγοντας πως «έχουμε μια καλή κυβέρνηση, ευτυχώς, με έναν υπουργό Οικονομικών που αναλύει τα πράγματα σωστά». Εφαρμοσμένος σουρεαλισμός ή απλά κοροϊδία; Περισσότερο το δεύτερο…

 ΠΗΓΗ sportime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου