Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Εννιά παρατηρήσεις σχετικά με τον πόλεμο

1. Έχουμε εμπλακεί έντονα σε έναν «προληπτικό» και πόλεμο «αρχών». Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δεν υπήρχε σύμβαση μεταξύ ΝΑΤΟ/ΕΕ και Ουκρανίας. Δεν είχαμε καμία απολύτως νομική υποχρέωση να στείλουμε όπλα, χρήματα και μισθοφόρους στο καθεστώς Ζελένσκι. Κάνοντας αυτό, έγινα αμέσως εχθρός της Ρωσίας. Έτσι απλά.

2. Η είσοδος της Ευρώπης στον πόλεμο προκλήθηκε αποκλειστικά από την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, τα συμφέροντα των οποίων ήταν οι πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα όπλα και οι μίνι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κρύψει τον στόχο του να αποδυναμώσει/καταστρέψει τη Ρωσία και/ή να ρίξει το καθεστώς Πούτιν.

3. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ έχει καταφέρει να μεταδώσει, μέσω των μέσων ενημέρωσης, δύο ψευδή κίνητρα για τα οποία οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πολεμήσουν τους Ρώσους, όποιο κι αν είναι το κόστος: α) Αν δεν τους σταματήσουμε στα σύνορα με την Ουκρανία, θα ορμήσουν με τανκς μέχρι το Παρίσι (το πιο γελοίο) και β) Είναι καθήκον μας ως δημοκρατικές χώρες να υπερασπιστούμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου που σχετίζονται με το απαραβίαστο των συνόρων (αν και σε αμέτρητες άλλες περιπτώσεις έχουμε κλείσει τα μάτια και έχουμε κάνει τα στραβά μάτια).

4. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του πολέμου βαρύνει την Ευρώπη. Αυτοσαμποτάρουμε την οικονομία μας με την εγκατάλειψη του φθηνού φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, εκτρέπουμε τα δημόσια κονδύλια της ΕΕ για την αγορά όπλων για το καθεστώς Ζελένσκι. Επιπλέον, πληρώνουμε τους λογαριασμούς μίσθωσης για τους πυραύλους που στέλνει το Πεντάγωνο στο Κίεβο ως "ενοίκιο". Δεσμευόμαστε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Εμείς δεχόμαστε εκατομμύρια πρόσφυγες (με κόστος), ενώ ο Τζο Μπάιντεν προτιμά να δέχεται Μεξικανούς από τις τρύπες στον φράχτη που έχτισε ο Τραμπ.

5. Ενώ παραμένει μυστήριο από πού προέρχεται το ρωσοφοβικό συναίσθημα που συμβάλλει στην πολεμική προσπάθεια στη Δύση, στην Ανατολική Ευρώπη έχει "ιστορικές" ρίζες. Επιπλέον, δίνει συνεχώς συνεντεύξεις σε διάφορους εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Το βέβαιο είναι ότι τα τελευταία 32 χρόνια η Ρωσία δεν αποτέλεσε ποτέ πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 45 χρόνια σοβιετικού κομμουνισμού δεν οφείλονται στους προέδρους Γέλτσιν, Πούτιν ή Μεντβέντεφ. Όπως και η ρίψη των βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν οφείλεται στον Τζο Μπάιντεν. Διαφορετικές εποχές, διαφορετικά πλαίσια, διαφορετικοί ηγέτες. Ο ισχυρισμός ότι οι Ρώσοι είναι τραμπούκοι είναι σαν να λέμε ότι οι Αμερικανοί είναι ναρκομανείς.

6. Το σημείο καμπής που έδωσε το σήμα για πόλεμο ήταν η αποχώρηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η άφιξη του Σολτς στην ηγεσία της Γερμανίας επισφράγισε τη συνθηκολόγηση του Βερολίνου στις πιο εξωφρενικές απαιτήσεις του Λευκού Οίκου. Ουσιαστικά, μετά από έναν σύντομο δισταγμό, ο Σολτς υπέγραψε την πράξη υποβοηθούμενης αυτοκτονίας της γερμανικής οικονομίας (και εμμέσως της Ευρώπης). Η τεράστια προσπάθεια αντιστάθμισης των ενεργειακών λογαριασμών θα απαιτήσει εκατομμύρια θύματα. Οι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και οι τράπεζες που θα δανείζουν "πολεμοκάπηλες" κυβερνήσεις θα κερδίσουν.

7. Ο Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν. Προς το παρόν, είναι εντάξει με την κατάσταση.

8. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να παίζει στα χέρια του Λευκού Οίκου, εις βάρος της Ευρώπης. "Οι πόροι και η ευελιξία του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Ο προϋπολογισμός μας δεν είχε σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε πολλαπλές προκλήσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία", λέει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι, στον ορίζοντα υπάρχουν νέα δημοσιονομικά τεχνάσματα (προφανώς εκτός του νόμου) για να παραδώσουν στο Κίεβο ακόμα περισσότερα χρήματα, ακόμα περισσότερα όπλα.

9. Αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Νέες τρομοκρατικές ενέργειες. Νέες προκλήσεις σχεδιασμένες να διατηρούν το άγχος και την αστάθεια σε υψηλά επίπεδα. Όλοι προβλέπουν ένα εφιαλτικό 2023. Ειδικά από οικονομική άποψη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου