Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

«Όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα τελικά θα ψηφιοποιηθεί. Το κλειδί είναι το δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G)»

 Michio Kaku


Σχόλιο: Ας δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στα όσα ισχυρίζεται ένας από τους παγκοσμίου εμβέλειας «γκουρού» στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες! Διεθνώς γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να ψηφιοποιηθεί και άρα να αφήσει αποτύπωμα επ’ άπειρον κάθε μας συμπεριφορά. Το αυτεξούσιο και η ελευθερία του προσώπου απειλούνται ίσως όσο ποτέ άλλοτε… Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σε πολλά πεδία και να παράσχουν απίθανες διευκολύνσεις. Τι θυσιάζουμε όμως γι’ αυτό; Μπορεί πολιτικοί, καθηγητές και δημοσιογράφοι να διαφημίζουν ευμενώς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών, όμως, ποιος θα μιλήσει έντιμα και ειλικρινά για τους δίχως προηγούμενο κινδύνους που ελλοχεύουν για τον άνθρωπο τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, η ψηφιακή αναγνώριση προσώπου και όλα αυτά διασυνδεμένα με τα υπό κατασκευή πανίσχυρα δίκτυα πέμπτης γενιάς;

Ακολουθεί η μετάφραση της σύντομης τοποθέτησης του Καθηγητή Φυσικής στο New York College και συγγραφέα πολλών βιβλίων που έχουν γίνει παγκοσμίως ανάρπαστα κ. Michio Kaku: 

«Τα δεδομένα θα εξουσιάζουν την εποχή της πληροφορίας. Αλλά γνωρίζετε ότι θα είμαστε κατακλεισμένοι από δεδομένα.

Εγώ λέω ότι όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα τελικά θα ψηφιοποιηθεί. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Ισχυρίζομαι πως όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα, η ερωτική μας ζωή, τα οικονομικά μας, η μόρφωσή μας, τα όνειρά μας, το οικογενειακό μας δέντρο, όλα αυτά θα ψηφιοποιηθούν. Πρόκειται να είμαστε κατακλεισμένοι από δεδομένα. Επομένως, ποιο είναι το κλειδί;

Το κλειδί είναι το δίκτυο.

Το δίκτυο πρέπει να είναι ικανό να κατανοεί, να επεξεργάζεται αυτόν τον απέραντο όγκο των πληροφοριών. Εδώ βρίσκεται ο «MetTel» και οργανισμοί σαν αυτόν, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της 5G (5ης γενιάς) τεχνολογίας, η οποία όπως είπα είναι εκατοντάδες φορές πιο γρήγορη από την 4G τεχνολογία.

Πως δύναται να επεξεργαστεί αυτός ο απέραντος όγκος πληροφοριών όταν ψηφιοποιήσουμε όλες τις ανθρώπινες πληροφορίες; Επομένως, όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα θα ψηφιοποιηθεί.

Τώρα σκεφτείτε το. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Πολλές χώρες έχουν παραλύσει από την απειλή του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε χώρες, οι οποίες δε διαθέτουν ικανοποιητικές υποδομές.

Επομένως, τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν θα είναι έτοιμα και θα λειτουργούν, θα είναι η προστασία μας κατά του κορωνοϊού. Θα είμαστε ικανοί να συνδέουμε τους γιατρούς ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν υποδομές. Θα είμαστε ικανοί να μοιραζόμαστε πληροφορίες, να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να επεξεργαστούμε όλα τα δεδομένα, αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, που εκπηγάζει από όλες αυτές τις δραστηριότητες».

ΠΗΓΗ enromiosini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου