Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ο στενός και ο φαρδύς δρόμος


Κάποτε, όταν ρώτησαν τον αββά Παμβώ σχετικά με την στενή και τεθλιμμένη οδό που οδηγεί στον Παράδεισο και την πλατειά που οδηγεί στην Κόλαση, ο αββάς αντί απαντήσεως, διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία:

«Ήταν κάποτε ένας βασιλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έδινε το βασίλειό του. Είπε πως θα το έδινε σε όποιον πήγαινε σε αυτόν μετά από 7 μέρες, στις 4 το απόγευμα, και θα του το ζητούσε. Έτσι σχεδόν όλος ο πληθυσμός του βασιλείου αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτήν την περιπέτεια.

Ο ίδιος ο βασιλιάς κάθισε στην αίθουσα του θρόνου, πίσω από τις 7 διαδοχικές πύλες του παλατιού. Τα πράγματα είχαν διευθετηθεί ως εξής:

Στην πρώτη πύλη, υπήρχε ένας όμορφος κήπος, με πισίνες, λουτρά και πηγές, όπου μπορούσες να κάνεις το μπάνιο σου και να δροσιστείς.

Στην δεύτερη πύλη, υπήρχαν βεράντες πάνω από τον κήπο, στις οποίες υπήρχαν κάθε είδους φαγητά και ποτά, νόστιμα και ορεκτικά και μπορούσες να φας χωρίς να πληρώσεις.

Στην τρίτη πύλη υπήρχαν αίθουσες με ωραία ρούχα και ενδύματα κάθε τύπου, όπου καθένας μπορούσε να φορέσει και να πάρει μαζί του, όχι μόνο για τον εαυτόν του, αλλά και για τους άλλους, χωρίς βέβαια να πληρώσει.

Στην τέταρτη πύλη υπήρχε ένα θησαυροφυλάκιο. Εκεί υπήρχαν ένα σωρός χρυσαφικά και διαμάντια και έπαιρνες ό,τι ήθελες, όλα τζάμπα!

Στην πέμπτη πύλη υπήρχαν ηθοποιοί και μουσικοί. Εκεί μπορούσες να απολαύσεις χορό, μουσική και θέατρο.

Στην έκτη πύλη υπήρχαν αναπαυτικοί καναπέδες και μαλακά κρεβάτια. Εκεί μπορούσες να κοιμηθείς.

Και στην έβδομη πύλη, υπήρχε ο βασιλιάς!

Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια όλων και μπήκαν στην πρώτη πύλη. Άλλοι έκαναν εκεί μπάνιο και άλλοι προχώρησαν στην επόμενη πύλη και έτρωγαν και έπιναν τα πιο νόστιμα φαγητά και το πιο περιζήτητα ποτά. Άλλοι πάλι ντύνονταν όλων των ειδών τα ακριβά ρούχα. Μερικοί πάλι αρκέστηκαν στις δύο πρώτες πύλες και αφού έφαγαν, ένιωθαν ικανοποιημένοι.

Οι περισσότεροι προχώρησαν, απόλαυσαν μουσική, χορό και τραγούδια, τελικά έχασαν τον έλεγχο και δεν προχώρησαν παραπέρα, ενώ όσοι προχώρησαν βρήκαν μια αναπαυτική γωνία και απόλαυσαν έναν τέλειο ύπνο.

Αλλά μόνο ένας άνθρωπος δεν γοητεύτηκε από όλες αυτές τις ομορφιές και διαβαίνοντας μία - μία τις πύλες έφτασε στην έβδομη πύλη και στην σωστή ώρα, βρίσκοντας εκεί τον βασιλιά, από τον οποίο ζήτησε το βασίλειο.

Ο βασιλιάς πιστός στον λόγο του, του παρέδωσε την εξουσία.

Έτσι ο καινούργιος βασιλιάς ανέβηκε στον θρόνο και ζήτησε να συλληφθούν όσοι πήραν αγαθά από το παλάτι, διότι δεν ήταν δικά τους και τελικά φυλακίστηκαν».

Έτσι είναι, αδελφοί μου! Ο ευρύχωρος δρόμος οδηγεί πάντα σε γκρεμό, ενώ ο στενός δρόμος δεν σταματάει σε γκρεμό, αλλά σαν γέφυρα περνάει πάνω από τον γκρεμό και συνδέει την απέναντι πλευρά, που είναι ο Παράδεισος. Σε αυτούς τους ανθρώπους που τον διαβαίνουν, θα δώσει το βασίλειό του ο Χριστός και μέσω αυτών, θα καταδικάσει αυτούς που επέλεξαν τον φαρδύ δρόμο των πρόσκαιρων απολαύσεων και της αμαρτίας. Μάλιστα θα απαιτήσει και την επιστροφή αυτών των πρόσκαιρων αγαθών που πήραν και καταχράστηκαν στην επίγεια ζωή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου