Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Επιμνημόσυνος χαιρετισμός στον αείμνηστο π. Χρυσόστομο

Ιωάννης Πελίτης - Θεολόγος

Αξιομακάριστε Γέροντα,

Στοιχίζοντας τα βήματά σου στα ίχνη όσων έδειξαν ότι - ως μετάγγιση φωτός και ζωής αιώνιας- ούτε κοσμική, ούτε απόκοσμη αποβαίνει η Ορθοδοξία, τήρησες την πίστη αναλλοίωτη, το σώμα σου ναό του Πνεύματος,  και την ψυχή σου άσβηστη για να προσφέρεις τον εαυτό σου υπέρ των λογικών προβάτων. Ώσπου το μαρτυρικό σου τέλος σημάδεψε το πέρασμά σου στην ζωή που θάλλει ευφροσύνη άρρητη στην ποθεινή, ως στέφανος δικαιοσύνης. 

Ανυπόφορη θα ήταν η απροσδόκητη, όσο και οδυνηρή για όλους μας φυγή σου, αν η αγάπη που σου χάρισε ο Κύριος απ' την άκτιστη δική Του,  δεν αποκάλυπτε την - αδιάστατη ήδη - παρουσία σου, τόσο αισθητή και στην παρούσα. Να εμπνέει αναστάσιμο αντίκρισμα της εκδημίας σου, ανοίγοντάς μας πέρασμα απ' τον θάνατο. Την βεβαιότητά μας ότι η μετάθεσή σου στην Σιών αναδεικνύει την ζωή μας πλουσιότερη, αισθανόμαστε ότι την ξέρεις.  Όπως ότι η ανέσπερη χαρά σου, την βαθιά μας θλίψη, χαρμολύπη.

Ελπίζουμε ότι με την χάρη Του και την ευχή σου, στην περίσταση που όλο επιδεινώνεται, θα συνεχίσουμε την παρακαταθήκη ως εκπλήρωση της Θείας Βουλής στην προοπτική, όχι επιστροφής στην φραγκεμένη Ορθοδοξία, αλλά της δυναμικής που ωριμάζει τον παγκόσμιο θρίαμβό της, παρά την πρωτοφανή σε έκταση, ισχύ και λύσσα, επίθεση του κοσμοκράτορα και των κωμικοτραγικών υποτακτικών του, που δεν έπαψαν στην Ιστορία να σταυρώνουν τον Αναστημένο, διώκοντας την Εκκλησία.

Θεμέλιο ελπίδας, ιδιαίτερα οι εξαίρετες αδελφότητες των δύο Μοναστηριών στα απόρθητα πνευματικά τους οχυρά, με τις οποίες εξακολουθείς να μας ενώνεις στο πνευματικό πεδίο. 

Ως ο ελάχιστος, με όση αγάπη αξιώθηκα για το τίμιο πρόσωπό σου, ιδίως σε στιγμές πολέμου, αλλά και αποκαλύψεων που ζήσαμε, ένα κερί στο μνήμα σου - συγγνώμη, ευγνωμοσύνη και εκ βαθέων δέηση για την άγια ψυχή σου.

Αιωνία σου η μνήμη.

Ιωάννης Πελίτης και η οικογένεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου