Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ασύστολα ψεύδη για τις κλίνες ΜΕΘ

Μείζον πολιτικό -και όχι μόνο- θέμα ανακύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία» για τις ΜΕΘ που υπάρχουν στην Αττική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Η απλή παράθεση των αριθμών, μάλιστα, είναι συγκλονιστική, διότι αποδεικνύει -δίχως καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια- τα ψεύδη που αραδιάζει η κυβέρνηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Και μόνο άλλωστε το γεγονός ότι απαιτείται δημοσιογραφική έρευνα για να μάθει η κοινή γνώμη πόσες ακριβώς είναι, εν τέλει, οι διαθέσιμες κλίνες για τον ιό δείχνει την κατάσταση που επικρατεί. Είναι τραγικό ότι έως και σήμερα οι αρμόδιοι δεν έχουν παρουσιάσει ποιες είναι, συγκεκριμένα και καθαρά, οι δυνατότητες του συστήματος υγείας στον τομέα αυτόν.

Διαπιστώνοντας, με βάση την έρευνα της εφημερίδας μας, ότι στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες μόλις 227 κλίνες ΜΕΘ, δεν γίνεται να μη θυμηθούμε ότι πέρυσι, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωναν ότι «θα έχουμε εντός του Απριλίου 1.000 κλίνες ΜΕΘ». Ο αριθμός ήταν σε πανελλαδική κλίμακα βέβαια, αλλά οι συσχετισμοί είναι εύκολοι.

Στη συνέχεια ακούσαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη να δηλώνει τον Σεπτέμβριο ότι «οι κλίνες ΜΕΘ που διπλασιάστηκαν και έγιναν 1.000 θα γίνουν 1.200 έως το τέλος του έτους». Και στις αρχές Δεκεμβρίου υπερηφάνως η κυβέρνηση δήλωνε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 1.305 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα»…

Φυσικά, όπως αποδείχθηκε άλλη μία φορά, η κυβέρνηση, λειτουργώντας με βασικό γνώμονα την επικοινωνία και τις εντυπώσεις, σκοπίμως αναφερόταν στον συνολικό αριθμό ΜΕΘ, διευκρινίζοντας -όταν τα ερωτήματα έγιναν πιεστικά- ότι από αυτές είναι 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid. Έστω κι έτσι πάντως, η απόκλιση είναι τεράστια, διότι στην υπόλοιπη Ελλάδα θα έπρεπε να λειτουργούν… 519 κλίνες!

Τα ερωτήματα που γεννώνται επομένως είναι κρίσιμα. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αναξιοπιστία και τις εν ψυχρώ αναλήθειες της κυβέρνησης για τους αριθμούς. Το σημαντικότερο είναι η απόδειξη ότι -παρά τα μεγάλα λόγια και τα βήματα σημειωτόν- άφησαν τη χώρα από υγειονομικής πλευράς ανοχύρωτη. Και τις δραματικές συνέπειες τις ζούμε σε καθημερινή βάση, σε όλα τα επίπεδα…

 ΠΗΓΗ dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου