Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Όταν μελετάς Πατερικά βιβλία, τότε γνωρίζεις το θέλημα του Θεού...

 Άγιος Μακάριος της Όπτινα

Μου γράφεις πως ενώ διαβάζεις πνευματικά βιβλία σε πιάνει απελπισία.

Βιάζεις τον εαυτό σου να νηστεύει, να αγρυπνεί, να προσεύχεται και δεν ξέρεις γιατί τα κάνεις όλ’ αυτά.

Γνωρίζεις πως πρέπει να τα κάνεις για την αγάπη του Θεού, την αγάπη αυτή όμως δεν τη νιώθεις μέσα σου. Ένας λογισμός φεύγει κι άλλος έρχεται στη θέση του, τα πάθη παρελαύνουν το ένα μετά το άλλο από την καρδιά σου και ζητάς τη συμβουλή μου.

Απαντώ:

Η ανάγνωση των Πατερικών βιβλίων είναι ωφέλιμη κι απαραίτητη για να γνωρίσεις το θέλημα του Θεού.

Οι Πατέρες τήρησαν τον λόγο του Θεού που μας παραδόθηκε με τις Γραφές. Βίωσαν την αλήθεια και μας έδωσαν το καλλίτερο παράδειγμα για τη ζωή τους και τη διδασκαλία τους.

Αν μελετάς μόνο την Αγία Γραφή και δεν διαβάζεις τους Πατέρες της Εκκλησίας, τότε δεν θα μάθεις τον τρόπο ζωής τους, πως διεξάγουν τον πνευματικό πόλεμο. Θα πιστέψεις πως μπορείς μόνος σου να τα βγάλεις πέρα και δεν θα ταπεινωθείς.

Όταν διαβάζεις τα κείμενα των Αγίων Πατέρων, πρέπει να προσπαθείς να εφαρμόζεις αυτά που σε διδάσκουν. Αν δεν φτάσεις τα μέτρα τους, θα πρέπει να ομολογήσεις την αδυναμία σου και να ταπεινώνεσαι για ν' αξιωθείς να λάβεις το έλεος του Θεού, που προσφέρεται πλούσια στους ταπεινούς.

Διαβάστε τα Πατερικά κείμενα και ασχοληθείτε με την μελέτη τους.

Αυτά θα σας χρησιμεύσουν στην παραδοχή της αδυναμίας σας και στην απόκτηση της ταπεινοφροσύνης, της υπομονής και της αγάπης και θα σας νουθετήσουν στην αντίσταση κατά των παθών, στον εξαγνισμό της καρδιάς από την σαπίλα της και στην απόκτηση της αρετής.

ΠΗΓΗ diakonima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου