Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Το Σώμα Του σώμα μου και το Αίμα Του αίμα μου...

 Επιμέλεια κειμένου: Χαράλαμπος Μουζουρίδης - Θεολόγος


Η ρίζα της ύπαρξης και ανάπλασης του ‘‘ καινού εν Χριστώ ’’ ανθρώπου υφίσταται στα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας . Το έργο της σωτηρίας και αποκατάστασης του ανθρώπου συντελείται και τελεσιουργείται στον κερασμό της Θείας φύσης με την ανθρώπινη. Ο άνθρωπος για να γίνει η ‘‘ πρωτόκτιστη εικόνα ’’ του Θεού, να αποκατασταθεί στο ‘‘ αρχαίον κάλλος ’’ πρέπει να μπολιαστεί στον Χριστό. Αυτό επιτυγχάνεται με τα Μυστήρια.

Λέει ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας ότι ‘‘ η Εκκλησία του Χριστού δια των μυστηρίων σημαίνεται ’’. Με το μυστήριο του Βαπτίσματος ο άνθρωπος γενννιέται και λαμβάνει την πνευματική ύπαρξη. Με το Χρίσμα λαμβάνει τα εφόδια και όπλα της ζωής , χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος .

Και με τη Θεία Ευχαριστία τρέφεται , διατηρείται και αυξάνει στην ‘‘ εν Χριστώ ζωή ’’. Η τελείωση και θέωση του πιστού ολοκληρώνεται με την εναρμόνιση και ταύτιση της ανθρώπινης θέλησης με το θέλημα του Θεού . Αυτό είναι το μυστήριο της Αγάπης που κάνει τον άνθρωπο Θεό , αφού πρώτα ο Θεός έγινε άνθρωπος . Η αγιότητα, λοιπόν, και η ιεροποίηση του ανθρώπου επιτυγχάνεται με την υποταγή του στο θέλημα του Θεού. Αυτός , άλλωστε, είναι και ο προορισμός του: ‘‘ άγιοι γίνεσθε , ότι εγώ Άγιος ειμί ’’ ( Α΄ Πέτρ.1, 16 ) . Η αποτυχία του πρώτου Αδάμ οφείλεται στην μη παραμονή του στο θέλημα του Θεού.

 Η Θεία Ευχαριστία είναι η αναμόρφωση και η τελείωση των πάντων , ‘‘ τα πάντα και εν πάσι Χριστός ’’ ( Κολασ. 3, 11 ) . Ο άνθρωπος κλήθηκε να ζει για τη Θεία Κοινωνία . Ο κάθε άνθρωπος καλείται να γίνει ‘‘ λαός του Θεού ’’ , Εκκλησία , ενωμένος με τους άλλους ως ένας άρτος ( ‘‘ εις άρτος , εν σώμα οι πολλοί εσμέν, οι γαρ πάντες εκ του ενός άρτου μετέχομεν ’’ Α΄ Κορ. 10, 17 ) .

 Το μυστήριο της αγάπης του Θεού αναπτύσσεται και συντελείται στη σταυρική θυσία του Χριστού . Ο σταυρός είναι το βεβαιωμένο γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπου . Η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης δεν είναι ιδεολόγημα , αλλά πράξη και έργο και βίωμα ‘‘ εν Αγίω Πνεύματι ’’. Ο σταυρός , ως αποκορύφωμα της αγάπης , είναι ο μόνος δρόμος που μας έδειξε ο Χριστός για την είσοδό μας στη Βασιλεία των Ουρανών . Μόνο ο σταυρός οδηγεί στην Ανάσταση.

 Στη θεία Κοινωνία ο πιστός ενώνεται με τον Χριστό. Ο Χριστός του μεταγγίζει ζωή , όπως η φωτιά πυρακτώνει τον σίδηρο . Το ανθρώπινο σώμα μεταβάλλεται σε Σώμα Χριστού. Το Αίμα του Χριστού καθαρίζει τον άνθρωπο από κάθε μολυσμό και αγιάζει ολόκληρο τον άνθρωπο .

 Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού προσφέρεται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας για τον αγιασμό και την είσοδο των πιστών στην Ουράνια Βασιλεία .

[ Από τον  Δ΄ Λόγο ‘‘Περί  της  εν  Χριστώ  ζωής’’ του  Αγίου Νικολάου Καβάσιλα ].


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου