Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους τούρκους και ο ρόλος των εβραίων!

Γρηγόριος Ευτυχίδης


106 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

Την στάση των Εβραίων τις παραμονές της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης περιέγραψε στην εφημερίδα «Μακεδονία» της 20ης Μαΐου 1933 ο Αστυνόμος Νικόλαος Αργυριάδης ως εξής: «Ο Ελληνικός στρατός προχωρεί. Ο Ταχσίν κλονίζεται, καταρρέει, συντρίβεται. Οι Εβραίοι ετρομοκρατήθησαν. Μόνον ο Αυστριακός ναύαρχος θα μπορούσε να διώξη τους Γκιαούρηδες.

Η Ανωτάτη Ισραηλιτική Κοινοτική Επιτροπεία συνελθούσα υπό την προεδρίαν του αρχιρραβίνου Μάϊρ, απεφάσισε να επιδώση ψήφισμα προς τον Αυστριακόν ναύαρχον δια του οποίου παρεκαλείτο ούτος όπως εισηγηθή εις την Σεβαστήν Κυβέρνησίν του και διαταχθεί ο ελληνικός στρατός ίνα μη εισέλθη ένοπλος εις την πόλιν!

Ο Αυστριακός ναύαρχος ανέγνωσε μειδιών το γελοίον τούτο ψήφισμα και διαβεβαίωσε την επιτροπήν των χαχάμηδων ότι οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκην συστάσεων και κηδεμονίας. Οι Εβραίοι όμως επέμενον ότι ο Ελληνικός στρατός θα τους …έσφαζεν όλους και ότι ήτο επιβεβλημένη η αποστολή του ψηφίσματος τούτου προς την Αυστριακήν κυβέρνησιν!

Πράγματι αι μωρίαι της Ισραηλιτικής Κοινότητος ετηλεγραφήθησαν μέχρι Βιέννης, η Βιέννη ετηλεγράφησεν εις τας Αθήνας και ο τότε υπουργός των Στρατιωτικών Ε. Βενιζέλος κατέστησεν ενήμερον των φόβων των Εβραίων τον κατ’ εκείνην την στιγμήν διά της οδού 26ης Οκτωβρίου εισερχόμενον εις την πόλιν διάδοχον…».

Μια ιστορική ακρόαση:

Αρχιρραβίνος προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο

«...Είναι χαρακτηριστική η συνδιάλεξη του αρχιρραβίνου της Θεσσαλονίκης με τον βασιλέα Κωνσταντίνο πριν αναχωρήσει ο άναξ για την Αθήνα . Ο αρχιρραβίνος είπε: "Είχαμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε την πορεία της τουρκικής κυριαρχίας στη Μακεδονία, κι εμείς οι Εβραίοι θα γινόμαστε ευχαρίστως θυσία για να διατηρηθεί η τουρκική κυριαρχία. Δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια πως εγώ προσωπικά θα έπαιρνα το όπλο για να βοηθήσω το τουρκικό έθνος. Επειδή όμως αυτό δεν ήταν δυνατό, κι εμείς οι Εβραίοι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε τη μοίρα της Τουρκίας, έτσι προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες που μας έφερε η Ελληνική κυριαρχία".

Ο βασιλέας Κωνσταντίνος απαντώντας είπε ότι δέχεται με ικανοποίηση τις δηλώσεις επειδή εκφράστηκαν με ειλικρίνεια και διαβεβαίωσε ότι οι Εβραίοι στη Νέα Ελλάδα θα απολαύουν της προστασίας και της συνδρομής εκ μέρους των αρχών...»

Κλεάνθης Νικολαΐδης, στο Π.Κ. Ενεπεκίδη, Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια 1875-1912,

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ..... Ο ΑΝΑΞ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ .... ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΕΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ .

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ 100 ΓΡΟΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ !!!!

ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΣΑΛΟΝΙΚΗ" (κατά τη Τουρκική αλλά και Εβραϊκή ονομασία)



ΠΗΓΗ cyber54

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου