Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Το ζευγάρι που ήθελε να χωρίσει...

 


Ένα νεαρό ζευγάρι έρχεται σε έναν ηλικιωμένο ιερέα και του ζητά να χωρίσουν, για τον λόγο ότι, όπως λένε, δεν συμφωνούσαν με τους χαρακτήρες. Ο ιερέας αντέδρασε με συμπάθεια στο αίτημά τους: 

- Λοιπόν, αν ναι, τότε πρέπει να χωρίσετε. Ελάτε θα σας χωρίσω..

Ο σύζυγος ακολουθεί με χαρά τον ιερέα, περιμένοντας τη γλυκιά στιγμή που θα σηκωθεί από το βάρος ενός αποτυχημένου γάμου, και θα μπορεί να προσπαθήσει ξανά με καθαρή συνείδηση.

Ο ιερέας μπήκε στο ιερό φόρεσε εορταστικά λευκά άμφια, άναψε όλα τα φωτιστικά του ναού. Όλα ήταν όπως σε έναν γάμο.

Έβαλε τους εν δυνάμει διαζευγμένους μπροστά από τον άμβωνα, άνοιξε τις βασιλικές πόρτες, πήρε το Ευαγγέλιο από την Αγία Τράπεζα στα χέρια του (ήταν με σιδερένιο πλαίσιο και ζύγιζε "ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο" 16 κιλά) και, ανεβαίνοντας ο γαμπρός τα σκαλοπάτια, τον ρώτησε πανηγυρικά: 

- Θέλεις, δούλε του Θεού Ιωάννη να εκθρονίσεις την δούλη του Θεού Ελένη, να ποδοπατήσεις τους όρκους που δόθηκαν στον Θεό στο Μυστήριο του γάμου, και να γίνεις αρνητής του όρκου σου;!

- Ναι, τίμιε πατέρα, το θέλω πολύ.

Ο ιερέας, με όλη του τη δύναμη, χτύπησε τον σύζυγο στο κεφάλι με το Ευαγγέλιο. Και ενώ εκείνος προσπαθούσε να αναρρώσει από το σοκ, πήγε στη νύφη και επίσης, όχι λιγότερο πανηγυρικά, τη ρώτησε:

- Δούλη του Θεού, Έλενα, θέλεις να καταργήσεις τον δούλο του Θεού Ιωάννη, να πατήσεις τους όρκους που δόθηκαν στον Θεό και να γίνεις αρνητής του όρκου σου;!

- Ναι, τίμιε πατέρα, το θέλω πολύ.

Το χτύπημα του Ευαγγελίου στο κεφάλι της συζύγου αντήχησε στην άδεια εκκλησία. Ο ιερέας στεκόταν ήδη μπροστά από τον σύζυγό της και του έκανε ξανά την ίδια ερώτηση και, έχοντας λάβει μια καταφατική απάντηση, το έστρεψε ξανά και χτύπησε με το Ευαγγέλιο το κεφάλι του άτυχου συζύγου.

Μετά από αυτό, πλησίασε τη νύφη και έκανε την ίδια διαδικασία.

Και έτσι ο ιερέας πήγαινε από τον γαμπρό στην νύφη, από τη νύφη στο γαμπρό, τους ρωτούσε για το ίδιο πράγμα και τους χτυπούσε διαδοχικά το κεφάλι με το Άγιο Ευαγγέλιο, μέχρι που φώναζαν απελπισμένοι: 

- Πατέρα!

- Ναι,...

- Πότε θα τελειώσει ο βαθμός αποσύνδεσης;! 

- Α, μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος!

Τότε οι σύζυγοι έτρεξαν έξω από την εκκλησία με τρόμο και, αφού πήραν την ανάσα τους σε ένα κοντινό δρομάκι, τρίβοντας τα χτυπήματα στις κορυφές του κεφαλιού τους, αποφάσισαν να κρατήσουν τους δεσμούς του γάμου μέχρι το τέλος. 

Ότι και αν συμβεί ...

Δόξα τω Θεώ για όλα !!!

ΠΗΓΗ panagia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου