Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Ζούμε μια παγκόσμια υγειονομική δικτακτορία!

 Κωνσταντίνος  Βαθιώτης


Εδώ ακούμε τον Άλντους Χάξλεϋ να παρουσιάζει την κεντρική ιδέα του βιβλίου που έγραψε το 1958, δηλ. την "Επιστροφή στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο", το οποίο πρέπει ΟΛΟΙ να το διαβάσουν λέξη προς λέξη. Σε αυτό το "υπερπολύτιμο ερμηνευτικό εγχειρίδιο" ο Χάξλεϋ εξέτασε πόσο κοντά βρισκόταν ο κόσμος κατά το έτος της συγγραφής του σε σχέση με όσα είχε προβλέψει ότι θα συμβούν στο μέλλον, όταν 26 χρόνια πριν από αυτό δημοσίευε το δυστοπικό του μυθιστόρημα "Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος" ("Brave New World"), στο οποίο προέβλεψε ότι κάποια ημέρα ολόκληρος ο κόσμος θα ζούσε κάτω από μια τρομακτική δικτατορία.

Ήδη το 1958 ο Χάξλεϋ αποφαινόταν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μάλλον πολύ κοντά για όλους μας.

Σήμερα πλέον δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, διότι πολύ απλά ζούμε στο πετσί μας την υλοποίηση της χαξλεϊκής "προφητείας" (αν, βεβαίως ήταν προφητεία και όχι καμουφλαρισμένη αποκάλυψη ενός καλομελετημένου σχεδίου που ανατρέχει πολύ πιο πίσω από το 1932). Η τρομακτική δικτατορία που προανήγγειλε ο Χάξλεϋ είναι η παγκόσμια υγειονομική δικτατορία που ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου 2020 και θα διαρκέσει επ' αόριστον, αν δεν συμβεί ένα γερό τράνταγμα, το οποίο θα συμβάλει στο να ξεκολλήσει η βελόνα του γραμμοφώνου που έχει κολλήσει πάνω στον χιτλερικό δίσκο της Deutsche Grammophon, παίζοντας καθημερινά την μελωδία της δυστυχίας (η βελόνα, μάλιστα, έχει διττή σημασία: του γραμμοφώνου κολλάει, του εμβολίου τρυπάει).

Όσοι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται ότι έχει εγκαθιδρυθεί καθεστώς παγκόσμιας υγειονομικής δικτατορίας, παρότι από την ημέρα επιβολής της έχει παρέλθει ένας χρόνος και δύο μήνες, τότε ή αποτελούν τα συνειδητά δεκανίκια αυτής της δικτατορίας (όντας είτε αργυρώνητοι υπηρέτες της Νέας Τάξης Πραγμάτων είτε εκβιασμένα πλάσματα) ή ενεργούν ως εθελοτυφλούντες πολίτες που φοβούνται να ανοίξουν τα μάτια τους μπροστά στο δικτατορικό τέρας και προτιμούν να ζουν εκτός τόπου και χρόνου μέσα στον θαυμαστό ψεύτικο κόσμο της παγκόσμιας ελίτ.

Ο Χάξλεϋ αναδεικνύει και μια πρόσθετη κατηγορία πολιτών που μπορεί να είναι και η κυρίαρχη: το σύστημα, μέσω της προπαγάνδας και άλλων ύπουλων τεχνικών, έχει εκπαιδεύσει την μάζα να νιώθει ευτυχισμένη υπό το καθεστώς της υγειονομικής δικτατορίας, αγαπώντας την σκλαβιά της.

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ στην εποχή της υγειονομικής δικτατορίας έχει την εξής επαναληπτική μορφή:

Μάσκες, μάσκες, μάσκες...

Τεστ, τεστ, τεστ...

Εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια...

Περπατάς στον δρόμο και ακούς την λέξη "εμβόλιο" να διαχέεται στερεοφωνικά:

Εσύ το έκανες, θα το κάνεις το εμβόλιο;

Ποιο εμβόλιο έχεις "πλανάρει"; Astra ή Moderna;

Λες και οι πολίτες κάνουν διυποκειμενική δημοσκόπηση.

Λες και πρόκειται να επιλέξουν ανάμεσα σε Opel Astra ή Ferrari Modena.

Έτσι τους εκγύμνασε το καπιταλιστικό σύστημα, γρανάζι της εκκολαπτόμενης δικτατορίας: Να σφάζονται για μάρκες αλλά να μη βλέπουν την ουσία...

ΠΗΓΗ facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου