Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Πολίτες ενός κατώτερου... κράτους;

Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαδόπουλος

“Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε, ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν”, είπε ο Χριστός προφητεύοντας το τι θα αντιμετωπίσουν οι χριστιανοί. Γιατί λοιπόν απορούμε και μας φαίνονται όλα αυτά περίεργα;

Δεν είναι περίεργα αδελφοί μου όλα  αυτά που συμβαίνουν στην πολιτισμένη Ευρώπη και γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διωγμός του Χριστού από τις καρδιές των ευρωπαίων είναι γεγονός…αλλά όχι τωρινό. Η Ευρώπη έχει αρνηθεί εδώ και πολλά χρόνια τον Χριστιανισμό σφιχταγκαλιάζοντας την αδιαφορία, την αθεΐα, την μαγεία, την μυθολογία, τις παραθρησκείες, τις δαιμονιώδεις δοξασίες και όλα αυτά για να αποδείξει ότι η Ευρώπη τελικά είναι «μπροστά».

Ο Χριστός αδελφοί μου μας προειδοποιεί ότι για το όνομά του ακόμα και αγαπημένα μας πρόσωπα θα εναντιωθούν, θα μας πολεμήσουν:

«Παραδοθήσεσθε δὲ καὶ ὑπὸ γονέων, καὶ συγγενῶν, καὶ φίλων, καὶ ἀδελφῶν· καὶ θανατώσουσιν ἐξ ὑμῶν, καὶ ἔσεσθε μισούμενοι ὑπὸ πάντων διὰ τὸ ὄνομά μου»· όμως συνεχίζει και λέγει ότι: «…καὶ θρὶξ ἐκ τῆς κεφαλῆς ὑμῶν οὐ μὴ ἀπόληται· ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τὰς ψυχὰς ὑμῶν».

Όντως, πολλοί χριστιανοί γεύτηκαν αυτό το πικρό ποτήρι του μίσους από τα αγαπημένα τους πρόσωπα για χάρη του Χριστού. Όντως αρκετοί είναι οι γονείς που αποκλήρωσαν τα παιδιά τους γιατί ήθελαν να γίνουν μοναχοί ή ιερείς. Όμως λέγει πάλι ο Κύριος: «Μακάριοί ἐστε, ὅταν μισήσωσιν ὑμᾶς οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὅταν ἀφορίσωσιν ὑμᾶς, καὶ ὀνειδίσωσι, καὶ ἐκβάλωσι τὸ ὄνομα ὑμῶν ὡς πονηρὸν, ἕνεκα τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου». Και όντως είναι τραγικό να σπάνε οι σχέσεις μας με αγαπημένα μας και οικεία μας πρόσωπα...όμως είναι τραγικότερο να διασαλεύεται η σχέση μας με τον Δημιουργό και Θεό μας για το χατίρι κάποιων. (Ο χριστιανός τους αγαπά όλους. Ο χριστιανός προσεύχεται για όλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χριστιανός θα πρέπει να προσπαθεί συνεχώς να διατηρεί ανθρώπινες σχέσεις κάνοντας συμβιβασμούς-βάζοντας πρώτα τους ανθρώπους και μετά τον Θεό, διότι είναι γραμμένο: "Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου. Αύτη εστί πρώτη και μεγάλη εντολή".) 

Διαβάζουμε στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο:«Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς…». Όταν ο άνθρωπος λοιπόν γνωρίσει τον Χριστό που είναι η Αλήθεια τότε ελευθερώνεται, τότε πλέον δεν φοβάται το σκοτάδι διότι μέσα του υπάρχει φως, δεν φοβάται τα ψέματα και τις συκοφαντίες γιατί γνωρίζει την Αλήθεια, δεν φοβάται τους διωγμούς γιατί ήδη κατοικεί μέσα την ενδοχώρα της Χάριτος.

Ο Χριστός αγαπητοί μου μας λέγει ξεκάθαρα: «Πᾶς ὃς ἂν ὁμολογήσῃ ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, καὶ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ὁμολογήσει ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τῶν Ἀγγέλων τοῦ Θεοῦ· ὁ δὲ ἀρνησάμενός με ἐνώπιον τῶν ἀνθρώπων, ἀπαρνηθήσεται ἐνώπιον τῶν Ἀγγέλων τοῦ Θεοῦ».

Ας μην φοβηθούμε λοιπόν να ομολογούμε την πίστη μας στον Ένα και Τριαδικό Θεό μας, στον Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα προσπαθώντας με τον προσωπικό φιλότιμο πνευματικό μας αγώνα να ενσαρκώνεται αυτή μας η ομολογία και στην ζωή μας…όχι μόνο στα λόγια... όχι μόνο σε κείμενα... αλλά στην καθημερινή ζωή μας, ώστε και εμείς «συν πάσι τοις Αγίοις» να γίνουμε πολίτες της επουρανίου πατρίδος μας, της Βασιλείας των Ουρανών. 

Ας αφήσουμε λοιπόν τις απάνθρωπες πολιτείες για τους υπανθρώπους και ας προχωρήσουμε να βρούμε την Πολιτεία του Θεού, εκεί όπου κυριαρχεί η Ζωή και Αγάπη.

ΠΗΓΗ imverias

1 σχόλιο:

  1. Τα παραπάνω τα έγραψε ο π. Παύλος το 2012.
    Τώρα, μετά από 9 χρόνια γράφει τα παρακάτω εξοργιστικά (κείμενο του, που αναρτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2021 στην προσωπική του σελίδα στο facebook):

    Ρε παιδιά όλοι αυτοί οι φωτισμένοι ρασοφόροι που μιλούν με «ανθρώπους του Θεού» γιατί δεν προειδοποίησαν για τις φωτιές αυτές;
    Γιατί οι προφητολόγοι δεν μίλησαν καθόλου για αυτήν την συγκεκριμένη καταστροφή ΠΡΙΝ γίνει;
    Τώρα βέβαια βγαίνουν και μιλάνε και λένε διαφορά πάλι, ερμηνεύοντας τα γεγονότα όπως θέλουν, για να πλανούν και να τρομοκρατούν τον κόσμο· παίζοντας με τον πόνο των πυρόπληκτων αδελφών μας.
    Πόση αισχρότητα!
    Μέχρι ποτέ θα τους δίνετε βήμα στα sites σας; Θα κοινοποιείτε και θα διατείνεται τις πλανεμένες θέσεις τους για την πανδημία;
    Μέχρι ποτέ θα τους προσκυνάτε σαν «χαρισματούχους»;
    Τόσο τρομολάγνοι είστε κι εσείς;
    Βγαίνουν και μας λένε ότι ο τάδε τα είχε πει ότι θα γίνουν.
    Σκάστε επιτέλους! Τίποτα δεν είχε πει!
    Κι εγώ βγαίνω και λέω ότι στο μέλλον θα δοκιμαστούνε από ασθένειες και σεισμούς και φωτιές! Τι έγινα προφήτης και χαρισματικός; Η κοινή στατιστική το λέει ότι η ανθρωπότητα θα τα ζήσει!
    Τόση πλάνη και πώρωση;
    Φτάνει πια με αυτές τις ανοησίες!
    Φτάνει πια με τους τσαρλατάνους κληρικούς που ντροπιάζουν το ράσο και την Εκκλησία!
    Φτάνει πια με τους δήθεν ζηλωτές πιστούς που οριοθετούν την πίστη τους στην άρνηση της μάσκας και του εμβολίου!
    Τόσο πια ξεφτιλίσαμε την Ορθοδοξία;
    Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας;
    Το ξέρω κάποιοι τώρα σούπερ ορθόδοξοι θα βγουνε και πάλι και θα με αναθεματίσουν. Ας είναι…αντέχω.
    Μακάρι να ζούσαμε χριστιανικά! Μακάρι! Διότι για να ζήσεις ορθόδοξα προϋποθέτει ότι ζεις χριστιανικά. Μα όλοι αυτοί ζώντας μέσα στην αλαζονεία της αυθεντίας τους νομίζουν ότι σε αυτούς στηρίζεται η σωτηρία της Εκκλησίας, λες και η Εκκλησία μας έχει ανάγκη.
    Εμείς έχουμε ανάγκη της Εκκλησία, εμείς έχουμε ανάγκη από μετάνοια και ταπείνωση όχι από άναρχες κραυγές φανατισμού και κινδυνολογίας.
    Λησμονήσαμε πως έζησε και τι δίδαξε ο Χριστός και μας ενδιαφέρει μονο τι είπε ο τάδε «χαρισματικός» γέροντας ή το τάδε «φωτισμένος» ιεράρχης!
    Ας συνέλθουμε επιτέλους!!!
    Υ. Γ. Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα σχολίων γιατί κάποιοι σχολιάζουν μόνο για να προκαλέσουν ταραχή με τις ανοησίες τους, αποπροσανατολίζοντας αναφερόμενοι σε άλλα ζητήματα. Παρακαλώ όσοι δεν συμφωνείτε για τους δικούς σας λόγους να πάψετε να με ακολουθείτε. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή