Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

21η Νοεμβρίου, τα Εισόδια της Θεοτόκου!

Δημήτριος Παναγόπουλος

Η εορτή των Εισοδίων δεν είναι απλώς μια εορτή, όπως νομίζουν ορισμένοι, μέσα στις πολλές εορτές που έχει η Εκκλησία μας και ιδιαιτέρως η Παναγία μας. Είναι κάτι σοβαρό που πρέπει να γνωρίζει ο άνθρωπος, κυρίως εμείς που είμαστε ακατήχητοι στα θέματα της πίστεώς μας.

Η Παναγία όταν έγινε 3 ετών την πήγαν οι γονείς και την αφιέρωσαν στον Θεό και την άφησαν στα άγια των αγίων του Ναού. Διότι είχε κάνει τάμα η Άγια Άννα, είτε κάνει αγόρι, είτε κάνει κορίτσι, να το δώσει στην Εκκλησία, εις τον Ναό.

Θα πει κανείς: «Μα δεν επιτρέπεται η Παναγία να μπει στο Ιερό».

- Πήρε άδεια και μπήκε…

- Πώς πήρε άδεια και μπήκε;

– Ο Αρχιερεύς, ο Ζαχαρίας, ζήτησε τη γνώμη του Θεού. Οι Εβραίοι ιερείς, είχαν ένα μέσο να ρωτούν το θέλημα του Θεού. Είχαν ένα «λογίον», το οποίο ήταν ένα ύφασμα και το οποίο γύρω – γύρω είχε 12 αστέρια, που συμβόλιζαν τις 12 φυλές του Ισραήλ και μέσα στη μέση είχε ένα άστρο μεγάλο. Αυτό το ύφασμα το κρεμούσαν από την επωμίδα τους οι ιερείς εκεί και ρωτούσαν τον Θεό: «να το κάνω αυτό;». Και κατ’ αναλογία της εκλάμψεως, έπαιρνε την απάντηση να γίνει ή να μην γίνει. Κατ’ αυτήν την έννοια ερωτηθείς ο Θεός, είπε «ναι». Και έτσι η Παναγία εισήλθε στα Άγια των Αγίων και παραδόθηκε απόλυτα στον Θεό και έμεινε εκεί 12 χρόνια και ύστερα την έδωσαν στον προστάτη μνήστορα Ιωσήφ.

Ξέρετε πόσο δύσκολο πράγμα μια μικρή 3 ετών να μείνει μόνη της στο Ναό μέσα για 12 χρόνια; Είναι εύκολο ένα παιδάκι 3 ετών να το αφήσεις; Θα πιαστεί από το ρούχο και δεν θα ξεκολλάει από πάνω. Ή θα κλαίει ένα μήνα… Εντούτοις δεν έλαβε χώρα αυτό. Ξέρετε τι αναφέρεται πάνω σε αυτό το πράγμα; Όταν έγινε 3 ετών η Παναγία, είπε ο Ιωακείμ να πάνε τη μικρή στο Ναό με αναμμένες λαμπάδες και τραγούδια, για να την «ξεγελάσουν», μήπως και δεν θελήσει να ακολουθήσει και να πάει εκεί. Και τους δέχτηκε ο Αρχιερεύς, ο Ζαχαρίας και ευλόγησε την Παναγία και είπε:

– «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Και πήγε και την έβαλε την Παναγία στο τρίτο σκαλοπάτι του θυσιαστηρίου και αυτή, όχι μόνο δεν έκλαψε, αλλά μάλλον εχάρη, διότι της έδωσε ο Θεός Χάρη, ώστε τους ξέχασε τους γονείς, αδιαφόρησε για τους πάντες και έπαιζε σαν μωρό μέσα εκεί.

Οι γονείς είχαν πρόβλημα, θα μείνει; Εμείς θέλουμε να την δώσουμε. Οι γονείς όμως βλέποντας τη μικρή να μένει, θαύμασαν και δόξασαν τον Θεό. Η Παναγία ελάμβανε τροφή από χειρός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Έχουν ξεγελαστεί οι άνθρωποι από το σύγχρονο σατανικό πολιτισμό και τις θεωρίες, ότι όταν ένας άνθρωπος, όταν κλειστεί σε ένα περιβάλλον πρέπει να βγει τρελός οπωσδήποτε. Και λένε:- Άσε το παιδί να παίξει… Άφησε το παιδί να δει… Άφησε το παιδί… γιατί το λένε παιδί; Γιατί πρέπει να παίξει… πρέπει να κάνει τρέλες…- Μπορείς να μου πεις τις φιλενάδες της Θεοτόκου 12 χρόνια; 15 χρονών έφτασε. Είχε φιλενάδα; Δεν είχε. Είχε κούκλες; Δεν είχε. Είχε καροτσάκι να πηγαίνει το κοριτσάκι μέσα το μωρό; Δεν είχε… Μάθατε, ότι την πήγανε την Θεοτόκο σε κάποιον νευρολόγο; Ε; Κλασικό παράδειγμα! Μόνιμο παράδειγμα. Και αλίμονο από τις μανάδες, οι οποίες φροντίζουν κατά κάποιον τρόπο να κάνουν δήθεν των παιδιών τους ευχάριστη τη ζωή και επιτυγχάνουν το τελείως αντίθετο. Η Παναγία μετά τον Θεό, είναι το μεγαλύτερο πρόσωπο.

Γι’ αυτό προσέξτε αυτήν την εορτή. Τιμήσετε αυτήν την εορτή και ετοιμαστείτε για τα Χριστούγεννα. Διότι είναι προάγγελος των Χριστουγέννων. Μας ετοιμάζει, πηγαίνει να γεννήσει τον Σωτήρα, τον Λυτρωτή, τη Ζωή, το Φως, την Οδό, τα πάντα!

Αυτή είναι η εορτή και αυτό είναι το πρόσωπο εν ολίγοις, εν απειροελαχίστω, το οποίο μας προευαγγελίζει την είσοδο και εμάς, δια του Ιησού, στη Βασιλεία των Ουρανών.

ΠΗΓΗ psigmataorthodoxias3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου