Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Για τον κύριο Τζόουνς όλων των Ελλήνων

 Κωνσταντίνος  Βαθιώτης


«Ο κύριος Τζόουνς, ο ιδιοκτήτης του Αρχοντικού Αγροκτήματος, είχε κλειδώσει τα κ ο τ έ τ σ ι α, αλλά ήταν πολύ μεθυσμένος για να θυμηθεί να κλείσει και τα π α ρ α θ υ ρ ά κ ι α τους. Με τη βοήθεια του φαναριού του, έκανε μια επιθεώρηση σ’ ολόκληρη την αυλή, κατόπιν έβγαλε τις μ π ό τ ε ς του, τις πέταξε σε μια γωνιά, ρούφηξε ένα τελευταίο ποτήρι μπίρα από το βαρέλι στο κελάρι κι έπεσε στο κρεβάτι, όπου η κυρία Τζόουνς ήδη ροχάλιζε».

Έτσι ξεκινά το αλληγορικό μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ “Η φάρμα των ζώων” (μτφ.: Νίνα Μπάρτη, εκδ. Κάκτος, Αθήνα 1978/2020).

Σημειωτέον ότι «οι άνθρωποι του κυρίου Τζόουνς ήταν νωθροί και ανέντιμοι, τα χωράφια ήταν γεμάτα αγριόχορτα, τα κτίρια ήθελαν καινούργια στέγη, οι φράχτες ήταν παραμελημένοι και τα ζώα υποσιτίζονταν (σελ. 35).

Κάποια στιγμή, όλα τα ζώα της φάρμας συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον λόγο του στρατηγού τους. Συνοψίζοντας την αθλιότητα του τρόπου ζωής τους, ο γερο-στρατηγός, “το καμάρι του Ουίλλιγκτον”, τούς ανακοινώνει τα εξής:

«Η ζωή μας είναι σύντομη, δ υ σ τ υ χ ι σ μ έ ν η και κουραστική. Γεννιόμαστε, μας δίνουν τόσο φαΐ όσο μας χρειάζεται για να σταθούμε στα πόδια μας, μας εξαντλούν στη δουλειά και, όταν παύουμε να είμαστε χρήσιμοι, μας σφάζουν με τον χειρότερο τρόπο. Κανένα ζώο σ’ ολόκληρη την Αγγλία δεν γεύτηκε χαρά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Κανένα ζώο σ’ όλη την Αγγλία δ ε ν είναι λ ε ύ τ ε ρ ο» (σελ. 24).

Κύριε Τζόουνς όλων των Ελλήνων:

Εδώ και έναν χρόνο δ ε ν έχουμε γευτεί καμία χ α ρ ά. Κανένα ζώο από εμάς δ ε ν είναι λ ε ύ τ ε ρ ο, αφού, όπως ακριβώς ο κύριος Τζόουνς, μας έχετε κ λ ε ι δ ώ σ ε ι στα κ ο τ έ τ σ ι α μας.

Ούτε εσείς όμως θυμηθήκατε να κλείσετε όλα τα παραθυράκια. Και μέσα από αυτά μπορούν περίφημα να ξεχυθούν στους δρόμους κάποια “άγρια ζώα” που από την φύση τους δεν αντέχουν να ζουν κλειδωμένα.

Κάνατε το λάθος να νομίζετε ότι όλα τα σπίτια μας είναι κοτέτσια, ενώ υπάρχουν και ζωολογικοί κ ή π ο ι όπου φυλάσσονται λ ι ο ν τ ά ρ ι α. Από τα ίδια παραθυράκια, κάποια άλλα ζώα βγάζουν, και θα εξακολουθούν να βγάζουν, κραυγές όσο εσείς συνεχίζετε να μοιάζετε περισσότερο με θηριοδαμαστή παρά με πρωθυπουργό.

Μας είπατε ότι είστε εδώ για να «εγγυηθείτε την ε ν ό τ η τ α, την α σ φ ά λ ε ι α και την ε υ η μ ε ρ ί α όλων των Ελλήνων».

Την ε ν ό τ η τ α προς ποιαν κατεύθυνση; Προς την κατεύθυνση της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας και της επιβολής ενός αστυνομικού, αυταρχικού, ολοκληρωτικού και εν τέλει οργουελικού κράτους, το οποίο μεταχειρίζεται τους πολίτες σαν ζ ώ α αρχοντικού αγροκτήματος;

Η κάμερα που σας καταγράφει ενόσω εκφωνείτε τα θλιβερά σας διαγγέλματα δεν μας δείχνει ποτέ τα π α π ο ύ τ σ ι α σας. Αλλά μπορούμε εύκολα να τα φανταστούμε: Φοράτε μάλλον τις ίδιες μ π ό τ ε ς με εκείνες που έβγαλε κατά την προηγηθείσα αναφορά ο κύριος Τζόουνς, αφού έκανε επιθεώρηση σε ολόκληρη την αυλή του.

Αναφερθήκατε στο τρίπτυχο “ενότητα, ασφάλεια και ευημερία”. Δυστυχώς, όμως, παραλείψατε το βασικότερο συστατικό στοιχείο μιας βιώσιμης ζωής για τους ανθρώπους: την ε λ ε υ θ ε ρ ί α.

Χωρίς ελευθερία στερείται νοήματος η ασφάλεια και επιπλέον είναι αδύνατη η ευημερία!

Και ποιαν ακριβώς ευημερία εγγυάστε, όταν σήμερα οι πολίτες είναι ψυχικά κ α τ α ρ ρ α κ ω μ έ ν ο ι και οικονομικά ε ξ α θ λ ι ω μ έ ν ο ι από τα συνεχιζόμενα, α π ά ν θ ρ ω π α lockdown;

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η ασφάλεια το πρώτιστο μέλημα ενός πρωθυπουργού. Διότι ασφαλείς είναι και οι φυλακισμένοι. Αλλά ουδείς θέλει να ζει φυλακισμένος.

Το μέλημα ενός πρωθυπουργού είναι να προσπαθεί καθημερινά να ι σ ο ρ ρ ο π ε ί ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Αλλά όχι την ασφάλεια όπως την εννοείτε εσείς, δηλ. με τους πολίτες να κρατούν την (ούτως ή άλλως περιορισμένη λόγω μάσκας) ανάσα τους από τον φόβο της κρατικής τρομοκρατίας.

Εδώ και έναν χρόνο, οδηγείτε το καράβι με π υ ξ ί δ α μόνο την α σ φ ά λ ε ι α, όπως την εξειδικεύετε και μέσω της υ γ ε ί α ς.

Αντιθέτως, η ε λ ε υ θ ε ρ ί α κατέστη μέγεθος α ό ρ α τ ο, λες και ο “αόρατος εχθρός” τής μεταβίβασε την ιδιότητά του!

Ένας καλός καπετάνιος που παρακολουθεί πώς χειρίζεστε την πυξίδα σας, γνωρίζει ότι με μαθηματική ακρίβεια θα ρίξετε το καράβι στα βράχια, αν δεν βουλιάξει νωρίτερα, αφού μ π α τ ά ρ ε ι προς την πλευρά της υ δ ρ ο κ έ φ α λ η ς ασφάλειας.

Εκτός κι αν αυτό επιδιώκετε με βάση τις συντεταγμένες που έχουν υπαγορευθεί άνωθεν.

Λησμονείτε ή μήπως αγνοείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε έναν χώρο όχι “ενότητας, ασφάλειας και ευημερίας”, αλλά “δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας”, «με σκοπό να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και να προσφέρει στους πολίτες ένα υψηλό επίπεδο προστασίας»;

Μήπως έχετε μπερδέψει τα τρίπτυχα;

Αλήθεια, χθες το βράδυ γιατί δεν νιώσατε την ανάγκη να εκφωνήσετε διάγγελμα, ώστε να καταδικάσετε την αστυνομική βία;

Άραγε, το ότι τραυματίσθηκε βαριά ένας ένστολος συνάνθρωπός μας δεν συνδέεται α ι τ ι ω δ ώ ς με την παντελώς αδικαιολόγητη βία που χρησιμοποίησε την προηγουμένη ένας συνάδελφός του σε βάρος απλού πολίτη;

Κύριε Τζόουνς όλων των Ελλήνων:

Έχετε χάσει επικίνδυνα τον έλεγχο, σας προδίδει άλλωστε και η γλώσσα του σώματός σας. Κάτωχρος σήμερα, ξεροκαταπίνατε, κουνώντας τα χέρια σας αμήχανα και χρωματίζοντας την φωνή σας αδέξια, στην προσπάθειά σας να κρύψετε την ταραχή σας.

Θα ήταν πολύ ωφέλιμο, αντί να διαβάζετε τα “ευαγγέλια” της Νέας Τάξης Πραγμάτων, να αφιερώνατε λίγο χρόνο και στην “Φάρμα των ζώων” (προσφάτως, μάλιστα, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση εικονογραφημένη από τον Ralph Steadman, εκδ. Public βιβλιοθήκη / Modern Classics).

Λέει λοιπόν ο γερο-στρατηγός στα συγκεντρωμένα ζώα:

«Δεν είναι ολοφάνερο, σύντροφοι, ότι όλα μας τα δεινά προέρχονται από την τ υ ρ α ν ν ί α των ανθρώπων; Ας ξεφορτωθούμε τον άνθρωπο, και οι καρποί της εργασίας μας θα’ ναι δικοί μας. Σχεδόν μέσα σε μια νύχτα θα μπορούσαμε να γίνουμε πλούσιοι κι ε λ ε ύ θ ε ρ ο ι. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Τι άλλο από το να εργαστούμε νύχτα μέρα με όλη μας την ψυχή και το σώμα για να π ε τ ά ξ ο υ μ ε από πάνω μας τον ανθρώπινο ζ υ γ ό! Αυτό είναι το μήνυμά μου, σύντροφοι: Ε π α ν ά σ τ α σ η!».

Και πράγματι, τα ζώα εν τέλει επαναστάτησαν, διώχνοντας τον κ. Τζόουνς και τους ανθρώπους του κακήν-κακώς:

«Όλα μ α ζ ί ενωμένα και με μια κίνηση, ρίχτηκαν πάνω στους β α σ α ν ι σ τ έ ς τους, παρόλο που τίποτα δεν είχε σχεδιαστεί από πριν. Ο Τζόουνς και οι άνθρωποί του βρέθηκαν ξαφνικά να χτυπιούνται από παντού. Η κατάσταση είχε ξεφύγει από τα χέρια τους. Δεν είχαν ξαναδεί ποτέ ώς τώρα ζώα να συμπεριφέρονται έτσι, και ο ξαφνικός ξ ε σ η κ ω μ ό ς των όντων που είχαν συνηθίσει να τα ξυλοκοπούν και να τα κ α κ ο μ ε τ α χ ε ι ρ ί ζ ο ν τ α ι καταπώς τους έκανε κέφι, τους γέμισε τ ρ ό μ ο. Μετά από ένα δύο λεπτά, έπαψαν να υπερασπίζουν τους εαυτούς τους και το ΄βαλαν στα πόδια. Λίγο αργότερα, το ΄σκασαν και οι πέντε τρέχοντας στον αμαξόδρομο προς την κεντρική οδό, με τα ζώα ξοπίσω να τους κυνηγούν πανηγυρίζοντας […]. [Τα ζώα] άρπαξαν τους χ α λ κ ά δ ε ς, τις αλυσίδες, τα φριχτά μαχαίρια, που μ’ αυτά ο Τζόουνς συνήθιζε να ευνουχίζει τα πρόβατα και τα γουρούνια και τα πέταξαν στο πηγάδι. Τα χ α λ ι ν ά ρ ι α, τα σαμάρια, οι π α ρ ω π ί δ ε ς ρίχτηκαν στη φ ω τ ι ά» (σελ. 36/37).

Ας θυμηθούμε τι έγινε προσφάτως στο Αϊντάχο, όπου Αμερικανοί πολίτες έριξαν στην φ ω τ ι ά τους χαλκάδες και τα χαλινάρια της εποχής μας: τις μ ά σ κ ε ς!

Προσέξτε μήπως έχετε την ίδια τύχη με τον κύριο Τζόουνς του Τζωρτζ Όργουελ, αν συνεχίσετε να υψώνετε καθημερινά το λάβαρο της ασφάλειας ποδοπατώντας το Σύνταγμα με τις μπότες σας.

Διότι εσείς νομίζετε ότι πρέπει να εγγυάστε μόνο την ασφάλειά μας.

Αλλά το Σύνταγμα εγγυάται πρωτίστως τις ατομικές ελευθερίες μας.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΕΣ!

ΠΟΝΑΜΕ ΠΟΛΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ!

ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΑΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΕΡΝΩΝΤΑΣ, ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ!

Μας είπατε: «Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας α φ υ π ν ί σ ε ι».

Αυτή η ζωή πρέπει πρωτίστως να αφυπνίσει Ε Σ Α Σ!

ΥΓ: Ελπίζω μετά την ανάγνωση του προταθέντος βιβλίου να μην ενθουσιαστείτε ούτε με την φράση: “Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μ ε ρ ι κ ά ζώα είναι π ι ο ίσα από τα άλλα”, ούτε με τις ψεύτικες ιστορίες του Μ ω υ σ ή, του εξημερωμένου κ ό ρ α κ α, που ήταν κατάσκοπος, σπιούνος, έξυπνος ρήτορας αλλά και η ιδιαίτερη συμπάθεια του κυρίου Τζόουνς (σελ. 34)!

 ΠΗΓΗ facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου