Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ο Ιησούς είναι ο αληθινός ιατρός των ψυχών και των σωμάτων...

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

(Επιμέλεια κειμένου: Χαράλαμπος Μουζουρίδης - θεολόγος) 

Τώρα, εσύ, αδελφέ, που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, άραγε έγινες καμιά φορά δεκτικός για να λάβεις έστω και μερικές από αυτές τις χάριτες που φανερώνει και περιέχει το όνομα του Ιησού ; Έγινε άραγε και σε σένα διαφυλακτικό και σωστικό τούτο το γιατρικό που με τ’ όνομα Του σου κατασκεύασε και σου χάρισε ο Ιησούς ; Αχ ! φοβάμαι, φοβάμαι πως εσύ στάθηκες με τα έργα σου ολωσδιόλου εναντίος σε τούτο το σωτήριο όνομα . Γιατί έξω από τούτο το όνομα του Ιησού , σ’ άλλον άνθρωπο ή σ’ άλλο πράγμα σωτηρία δεν υπάρχει, όπως μαρτυρεί ο Απόστολος Πέτρος . ΄΄ Δεν υπάρχει πουθενά αλλού η σωτηρία , ούτε υπάρχει άλλο όνομα κάτω από τον ουρανό , που να δόθηκε στους ανθρώπους, με το οποίο μόνο μπορούμε να σωθούμε ΄΄ ( Πράξ. 4, 12 ) .

Τούτο το όνομα του Ιησού , ΄΄ είναι το υπέρ παν όνομα ΄΄ , το οποίο ΄΄όποιος το επικαλεσθεί , θα σωθεί ΄΄ ( Πράξ. 2, 21 ) .

 Εσύ, όμως , πόσες φορές άφησες τον Ιησού και έλπισες να σωθείς και να προστατευθείς με τη γνώση σου , με τη δύναμή σου, με τον πλούτο σου και τα υπάρχοντά σου , με τους φίλους και τους συγγενείς σου;

Πόσες φορές στις αρρώστιες σου, αντί να τρέξεις πρώτα , με τους ιερείς του , στον Ιησού , που είναι ο αληθινός ιατρός των ψυχών και των σωμάτων , και να τον επικαλεσθείς με πίστη για να σε βοηθήσει , εσύ άφησες τον Ιησού κι έτρεξες αμέσως στους γιατρούς , ελπίζοντας απόλυτα σ’ αυτούς;

Άλλοτε πάλι , ώ αλλοίμονο! πήγες ακόμη και στους μάγους και μάγισσες , ή για να πούμε πιο καθαρά, έτρεξες στους δαίμονες για να σε γιατρέψουν;

Και δεν συλλογίστηκες, ταλαίπωρε , ότι με το όνομα του Ιησού ανασταίνονταν οι νεκροί , ανορθώνονταν οι χωλοί, φωτίζονταν οι τυφλοί, και κάθε ασθένεια γιατρεύονταν, και ότι ο Ιησούς , στην ελληνική γλώσσα, σημαίνει γιατρός , γι’ αυτό ο θεοφόρος Ιγνάτιος έλεγε ΄΄ έχομε ιατρό τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ΄΄; Ούτε άκουσες τον προφήτη Δαυίδ που λέει ότι είναι ανίσχυρη και ΄΄ μάταιη η σωτηρία από άνθρωπο΄΄; (Ψαλμ. 59, 13 ). Ούτε θυμήθηκες πως ο Θεός ωργίστηκε με τον βασιλέα του Ιούδα Ασά, γιατί όταν πόνεσαν τα πόδια του δεν πρόστρεξε στον Κύριο, αλλά στους γιατρούς , ελπίζοντας ολωσδιόλου σ’ αυτούς; ( Β΄ Παραλ. 16, 12 ).

 Γι’ αυτό το άγιο όνομα του Ιησού , αυτό το ΄΄ υπέρ παν όνομα ΄΄ το δοξάζουν και προσκυνούν όλοι οι Άγγελοι στον Ουρανό , και όλοι οι χριστιανοί στη γη κι’ ακόμη θα το προσκυνήσουν και αυτοί οι υποχθόνιοι δαίμονες και οι άπιστοι άνθρωποι , καθώς είναι γραμμένο :

΄΄ ίνα εν τω ονόματι Ιησού παν γόνυ κάμψη επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων ΄΄ ( Φιλ. 2, 10 ).

Εσύ , όμως , με τα πονηρά και αντιχριστιανικά έργα που έκανες , πόσες φορές το ατίμασες ; Και πόσες φορές έγινες αιτία να το ατιμάσουν και να το βλασφημήσουν και άλλοι άνθρωποι και μάλιστα οι άπιστοι και αλλόθρησκοι , βλέποντας εσένα , τον μαθητή του Ιησού Χριστού να κάνεις χειρότερα από αυτούς, όπως λέγει ο Κύριος: ΄΄δι’ υμάς διαπαντός το όνομά μου βλασφημείται εν τοις έθνεσι . Δια τούτο γνώσεται ο λαός μου το όνομά μου εν τη ημέρα εκείνη ΄΄( Ησαΐας 52 , 5-6 ).

 Ξέχασες , ότι ζητάς κάθε μέρα στο ΄΄ Πάτερ ημών ΄΄ : ΄΄ Αγιασθήτω το όνομά Σου , ως εν ουρανώ και επί της γης ΄΄ ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου