Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Αδιαλείπτως προσεύχεσθε!

 Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

(Επιμέλεια κειμένου: Χαράλαμπος Μουζουρίδης - θεολόγος)

Ο Ιησούς, αδελφέ, γι΄ αυτό ονομάστηκε Ιησούς, δηλαδή Σωτήρας, για να σε σώσει και να σε ελευθερώσει από τις αμαρτίες σου. Εσύ, όμως, πόσες φορές έφυγες από τα χέρια του αμαρτάνοντας και μη φροντίζοντας για τη σωτηρία σου;

Αλλά τί θα γινόσουν, τρισάθλιε, αν αυτός ο φιλόψυχος Σωτήρας σου σε άφηνε να περιπλανιέσαι στα όρη και στους γκρεμούς των αμαρτιών σου και δεν σε ζητούσε να σε βρει , το απολωλός πρόβατο, ως αληθινός ποιμένας και να σε φέρει στη μάνδρα των μετανοούντων ; Σε ποια άβυσσο του σκότους θα έμενες, χωρίς αυτόν τον θείο ήλιο;

Εντράπου , λοιπόν, τώρα , καθώς πρέπει , για την τόση αχαριστία και υπερβολή της κακίας στην οποία βρίσκεσαι και φρόντιζε από εδώ και πέρα να θυμάσαι και να λές : ΄΄ Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με ΄΄, πότε με το στόμα, μάλιστα δε με την καρδιά, συγκεντρώνοντας τον νου σου ολόκληρο σ’ αυτή και να μελετάς τούτη την ευχή, κρατώντας και λίγο την αναπνοή , όπως το διδάσκουν οι θείοι Πατέρες στη Φιλοκαλία ( τόμ. Δ΄ σελ. 221-224 ). Διότι με τη συχνή αυτή μελέτη και ενθύμηση του Ιησού , όχι μόνο γλυτώνεις από τους κακούς λογισμούς, αλλά και συνηθίζεις να αγαπάς τον Ιησού και να τηρείς τις εντολές του με χαρά. Και μη προφασίζεσαι πως βρίσκεσαι μέσα στον κόσμο, και για τούτο δεν μπορείς να προσεύχεσαι με τον νου σου παντοτινά. Διότι και ο Απόστολος Παύλος παραγγέλει, όχι μόνο στους μοναχούς και ασκητές και κληρικούς, αλλά και σε όλους τους κοσμικούς να προσεύχονται παντοτινά, όταν λέει: ΄΄αδιαλείπτως προσεύχεσθε ΄΄(Α΄Θεσ. 5, 17).

Για την αδιάλειπτη μνήμη του Θεού κι ο Θεολόγος Γρηγόριος έτσι λέει : ΄΄ μνημονευτέον Θεού μάλλον ή αναπνευστέον ΄΄.

Αλλά κι’ ο Μέγας Βασίλειος : ΄΄ ευχή καλή είναι αυτή που κάνει καθαρά φανερή την παρουσία του Θεού στην ψυχή. Και τούτο είναι η ενοίκηση του Θεού : το να έχεις μέσα σου εγκαταστημένο τον Θεό. Έτσι γινόμαστε ναός Θεού, όταν το συνεχές της μνήμης δεν διακόπτεται με γήϊνες φροντίδες΄΄ ( Επιστολή α΄ ) .

 Γι’ αυτό, αδελφέ, από τώρα και μπρός, μετανόησε και πάρε σταθερή απόφαση να αγωνίζεσαι για τη σωτηρία σου, για να δοξασθεί το όνομα του Σωτήρος σου Ιησού σε σένα και σύ αντιστρόφως να δοξασθείς σ’ αυτό όπως λέει ο Παύλος : ΄΄ όπως ενδοξασθή το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εν υμίν , και υμείς εν αυτώ ΄΄. ( Β΄ Θεσ. 1, 12 ).

Και ζήτησε συγχώρεση από τον Ιησού , για την ατιμία που προξένησες με τις αμαρτίες σου στο πάντιμο όνομά του και παρακάλεσέ τον να εντυπώσει μέσα στην καρδιά σου αυτό το άγιο του όνομα, και να σε σώσει , αν όχι για άλλο, αλλά έστω για το σωτήριο και φερώνυμο όνομά του, όπως το υπόσχεται ο Ίδιος : ΄΄ Και εφεισάμην αυτών , δια το όνομά μου το άγιον ΄΄( Ιεζεκ. 36, 21 ). Και πάλι : ΄΄ Τάδε λέγει Κύριος` ουχ υμίν εγώ ποιώ, οίκος Ισραήλ , αλλ’ ή δια το όνομά μου το άγιον ΄΄( Ιεζεκ. 36, 22 ) .

 Κι’ εσύ , αδελφέ , να απέχεις από κάθε αδικία και αμαρτία για το όνομα του Ιησού Χριστού , όπως σε προστάζει ο Παύλος λέγοντας : ΄΄αποστήτω από αδικίας πας ο ονομάζων το όνομα του Χριστού ΄΄( Β΄΄ Τιμ. 2, 19 ). Κι’ αν εσύ κοπιάζεις για το όνομά Του, να ξέρεις βέβαια , ότι και Αυτός θα σου πει : ΄΄ Ξέρω τα έργα σου και τον κόπο σου και την υπομονή σου…και ότι αγωνίστηκες για το όνομά μου, και δεν απόκαμες ΄΄ ( Αποκ. 2, 2-3 ). , και δεν θα εξαλείψει το όνομά σου από το Βιβλίο της Ζωής , αλλά μάλιστα θα το δοξάσει μπροστά στον Πατέρα του και στους αγγέλους του : ΄΄ ου μη εξαλείψω το όνομα αυτού εκ της βίβλου της ζωής, και ομολογήσω το όνομα αυτού ενώπιον του Πατρός μου και ενώπιον των αγγέλων αυτού ΄΄ ( Αποκ. 3, 5 ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου