Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Η αγάπη, ο φόβος και ο δρόμος

  Αλέξης Αλεξάνδρου


"Η αγάπη διώχνει τον φόβο, αλλά και αντίστροφα, ο φόβος διώχνει επίσης την αγάπη. Και όχι μόνο την αγάπη. Ο φόβος διώχνει επίσης την νοημοσύνη, την καλοσύνη, διώχνει κάθε σκέψη για ομορφιά και αλήθεια".*

***

Σε αυτή ακριβώς την κατάσταση βρίσκεται μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα. Σε κατάσταση απροσμέτρητου φόβου, ενίοτε και πανικού. Ενός φόβου που παραλύει κάθε προσπάθεια αντίστασης, κριτικής σκέψης, έστω απλής αξιολόγησης αυτού που εδώ και πολλούς μήνες βιώνει.

Ο φόβος είναι ένας στυγνός τύραννος που σκοτώνει. Την χαρά, την αγάπη, το φως, την ύπαρξη, τη ζωή την ίδια. Ένας φόβος που σίγουρα δεν αποσκοπεί στο καλό μας, αλλά στον βίαιο εξαναγκασμό μας.

Όταν γύρω μας όλα καταρρέουν με γοργούς ρυθμούς, όταν τα επίγεια στηρίγματα μας, αποδεικνύονται σαθρά και ανίκανα να μας στηρίξουν αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, είναι η ώρα να στραφούμε προς τα μέσα.

Δύναμη μας η προσευχή. Στήριγμα μας ο Κύριος του ουρανού και της γης. Αναφέρει ο αγαπημένος Απόστολος Του, ο Ιωάννης: " Φόβος ουκ έστιν εν τη αγάπη, αλλά η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον" (Α' Ιωάν.4,18).

Είναι η ώρα να γαντζωθούμε στον Θεό. Κι ας φωνάζουν ολόγυρα κι ας κραυγάζουν απειλητικά οι πονηρές δυνάμεις και οι πλανεμένες καρδιές. Πλανεμένες γιατί " ο θεός του αιώνος τούτου (ο διάβολος) ετύφλωσε τα νοήματα των απίστων" (Β' Κορ. 4,4 ).Τους τύφλωσε ο πονηρός και δεν μπορούν να διακρίνουν το ωφέλιμο από το βλαβερό, το σωτήριο από το ολέθριο. 

Ας λένε ότι θέλουν αυτοί. Για τους υπόλοιπους όμως, είναι η στιγμή της ωφέλιμης σιωπής μα και της ατρόμητης ομολογίας ψυχής.

-Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με...

-Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με...

Η πιο γλυκιά φωνή, αυτή που δίνει αιώνια ζωή ακούγεται μέσα στην καρδιά, "Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή" (Ιωαν.14,6). Αυτός είναι η οδός, ο δρόμος στα αδιέξοδα των ημερών, η αλήθεια μέσα στο ψέμα που μας πολιορκεί, η ζωή μέσα στην ατμόσφαιρα που ζέχνει θάνατο.

Θαρσείτε...

*Η πρώτη παράγραφος είναι παρμένη από το βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ, «Ο πίθηκος και η αλήθεια» .

ΠΗΓΗ psihisangigmata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου