Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Το γλυκύτατο μελέτημα της καρδίας...

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

(Επιμέλεια κειμένου: Χαράλαμπος Μουζουρίδης - θεολόγος)

Τούτο το πολυπόθητο και παμπόθητο όνομα του Ιησού είχαν γλυκύτατο μελέτημα στο νου, γλυκύτατο μελέτημα στη γλώσσα, και γλυκύτατο μελέτημα στην καρδιά, όχι μόνο όλοι οι Όσιοι και Ασκητές, που κατοικούσαν στα όρη και σπήλαια της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Θηβαΐδος, του Αγίου Όρους, και άλλων τόπων, αλλά και πάρα πολλοί λαϊκοί, που βρίσκονται μέσα στον κόσμο και στα βασίλεια, φωνάζοντας παντοτινα : ΄΄ Κύριε Ιησού Χριστέ , Υιέ του Θεού , ελέησόν με ΄΄ και αυτό θυμούνταν κάθε ώρα και σ’ αυτό ήταν προσκολλημένη η αναπνοή τους και με αυτό το όνομα έδιωχναν τους κακούς λογισμούς και τους πονηρούς δαίμονες , όπως είπε ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος : ΄΄ Ιησού ονόματι μάστιζε τους πολεμίους ΄΄ και πάλι , ΄΄ Ιησού όνομα κολληθήτω τη πνοή σου, και τότε γνώση ησυχίας ωφέλειαν ΄΄.

  Εσύ , όμως , αδελφέ , πότε φρόντισες για να θυμηθείς αυτό το γλυκύτατο όνομα ; Πότε άδειασε ο νους σου για να το μελετήσει καθώς πρέπει; 

Πότε το αγάπησε η καρδιά σου για να το έχει χαρά και παρηγοριά της, καθώς είναι γραμμένο: ΄΄ εν τω ονόματί σου αγαλλιάσονται όλην την ημέραν ΄΄; ( Ψαλμ. 88, 17 ). Εσένα ο νους σου μόνο τα πονηρά και γήϊνα θυμάται, εσένα η καρδιά σου είναι προσκολλημένη μόνο στην αγάπη του πλούτου και των ηδονών και της μάταιης δόξας. Και παρόλο που είσαι όχι προ του νόμου, όχι μετά τον νόμο, αλλά τέκνο της χάριτος του Ευαγγελίου , είσαι όμως όμοιος με εκείνους τους προ του νόμου ανθρώπους για τους οποίους είπε ο Θεός : ΄΄ έγκειται η διάνοια του ανθρώπου επιμελώς επί τα πονηρά εκ νεότητος αυτού ΄΄ ( Γεν. 8, 21 ).

  Όμως , να ξέρεις , ότι θα έλθει καιρός , που θα γνωρίσεις έμπρακτα τί αξίζει ο Ιησούς , Τον οποίον εσύ , τώρα , δεν θέλησες να αγαπήσεις , και τότε θα δεις τι θα σε ωφελήσουν τα μάταια του κόσμου, που τόσο ασύνετα τώρα εναγκαλίζεσαι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου