Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σεβασμιώτατε

Απευθύνομαι σε εσάς για δυο κυρίους λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι είσαστε ο πρώτος ιεράρχης που έκλεισε τους ναούς. Και πολύ καλά κάνατε, εφόσον αυτό σας όριζε η επιστημονική σας ιδιότητα. Γνωρίζω φυσικά, ότι κινδυνεύουν οι πιστοί και όχι η πίστη, για αυτό και δεν ρωτώ, τι σας έλεγε η ιερατική σας συνείδηση.
Και ο δεύτερος ότι προφανώς είστε ο πνευματικός πατέρας του κ. Τσιόδρα. Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν είναι σωστό, αφού τον είδαμε να ψέλνει σε λειτουργία που ιερουργούσατε, τον γνωρίζετε και έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε μαζί του.
Δεχτήκαμε όλοι το κλείσιμο των Ναών και κάναμε υπακοή τόσο στις εντολές της κυβέρνησης όσο και στις εντολές της Εκκλησίας.
Και ήταν μια ιδιαίτερη Σαρακοστή αυτή που περάσαμε, αφού την ελπίδα της Αναστάσεως έκρυβε ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου.
Ένας ολόκληρος λαός κρεμασμένος κάθε απόγευμα από τα χείλη ενός γιατρού, πιστού κατά τα άλλα, που ωστόσο δεν δίστασε να απαγορέψει την Θεία Κοινωνία και ενός υφυπουργού, που το μόνο που ήξερε ήταν να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο και να επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο: «μένουμε σπίτι, αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό».
Και είδαμε ιερείς και ιεράρχες να διώκονται είτε γιατί κοινώνησαν μερικούς πιστούς (αλήθεια από ποια απόφαση έχει απαγορευτεί η Θεία Κοινωνία;) είτε γιατί προσπάθησαν να κάνουν περιφορά μιας εικόνας.
Και εκεί που περίμενε κανείς τα μέλη της Συνόδου, να αντιδράσουν, να βγουν και να μιλήσουν στο λαό και να τον εμψυχώσουν, δε βγήκε κανείς σας!
Έχετε αντιληφθεί πόσο έχετε απογοητεύσει τους πιστούς που βρέθηκαν στη δίνη μιας τρικυμίας χωρίς πνευματική καθοδήγηση και χωρίς ποιμένες;
Έχετε αντιληφθεί πόσο έχει ξεπέσει στα μάτια των πιστών ολόκληρη η Ιερά Σύνοδος (πλην δυο τριών εξαιρέσεων);
Έχετε αντιληφθεί ότι οι πιστοί πλέον αναγνωρίζουν ως ποιμένες τους δυο ιεράρχες της Κύπρου;
Έχετε αντιληφθεί τα σχόλια που γίνονται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο εναντίον σας όσο και εναντίων των υπολοίπων ιεραρχών;
Έχετε αντιληφθεί ότι στο διαδίκτυο μαζεύονται υπογραφές, που ζητούν την καθαίρεση του Αρχιεπισκόπου;
Έχετε αντιληφθεί ότι η απογοήτευση έχει μετεξελιχθεί σε οργή και πως ο κόσμος είναι έτοιμος να εξεγερθεί;
Και όλα αυτά γιατί οι μόνες κουβέντες της ιεραρχίας ήταν «μένουμε σπίτι» ενώ κανείς σας δε βγήκε να μιλήσει, να ενθαρρύνει, να καθοδηγήσει, να παρηγορήσει και να ποιμάνει έναν ολόκληρο λαό που παρέμεινε να περιμένει ματαίως, ποιμένα.
Στη συντριπτική του πλειοψηφία ο λαός απέδειξε ότι και τα μέτρα μπορεί να ακολουθήσει και να προστατεύσει την υγεία του.
Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο η επαναλειτουργία των Ιερών Ναών να μη γίνει σύντομα. Και να προσέλθουμε λίγοι λίγοι με τάξη και προσοχή φορώντας γάντια και μάσκες, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ μας και χωρίς να αγγίξουμε την οποιαδήποτε επιφάνεια.
Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε θέση άμεσα και να ζητήσετε από το πνευματικό σας παιδί, να ανοίξει τις Εκκλησίες. Πριν ο κόσμος ξεσηκωθεί και σας πάρει όλους, με τις πέτρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου