Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

΄΄Γεννηθήτω το θέλημά σου ,ως εν ουρανώ και επί της γης΄΄


ΑΓΙΟΥ  ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

( Η  επιμέλεια και η προσαρμογή στο  σύγχρονο γλωσικό ιδίωμα έγινε από τον
Χαράλαμπο  Μουζουρίδη , θεολόγο )
   
 Η αμαρτία μας είναι μία : δεν κάνουμε το θέλημα του Θεού . Το θέλημά μας υψώνεται σαν φράχτης στην επικοινωνία μας με το Θεό. Δεν αφήνει τη χάρη του Θεού, που μας ζωοποιεί, να εισέλθει μέσα μας. Εμποδίζει την Αγάπη , την Αλήθεια και τη Ζωή να εισέλθει στην καρδιά μας. Ο σημερινός άνθρωπος, με το αμαρτωλό θέλημά του, κατάντησε τον κόσμο άπάνθρωπο, άμορφο, χωρίς είδος . Με την ακοινωνησία της Ζωής , που δίδεται με τα Μυστήρια, ιδιαίτερα της Θείας Ευχαριστίας, ο σύγχρονος ανθρωπος στερείται πνευματικών ιών που εξουδετερώνουν τον κορωναϊό .     Η λύση είναι μία :  Γκρέμισμα του φράχτη της αμαρτίας με την  τήρηση του θελήματος του Θεού δια της εφαρμογής των εντολών Του και της συμμετοχής στα  Μυστήρια της  Εκκλησίας  μας  ( Μετάνοια – Εξομολόγηση , Θεία Κοινωνία ).

     Αλλά, ας αφήσουμε τον Άγιο να μας μιλήσει :  ( από την ερμηνεία στο ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ  σελ.  28  ΄΄ Περί  συνεχούς  μεταλήψεως… ΄΄ έκδοση Σ. Σχοινά , Βόλος , 1971 ).

   Δεν υπάρχει μακαριότερο και ειρηνικότερο πράγμα μήτε στον  ουρανό, μήτε στη γη  από το να πράττει κανείς το θέλημα του  Θεού. Ο εωσφόρος ήταν στον ουρανό .  Επειδή όμως δεν ήθελε να κάνει το θέλημα του Θεού γκρεμίστηκε  στον άδη. Ο Αδάμ ήταν μέσα στον παράδεισο και  ΄΄ ετιμάτο  ως  βασιλεύς ΄΄  απ΄ όλη την κτίση .  Επειδή όμως δε φύλαξε τη  θεϊκή εντολή , έπεσε σε έσχατη ταλαιπωρία.

  Λοιπόν, εκείνος που δεν θέλει να κάνει το θέλημα του Θεού, είναι καθολικά υπερήφανος.  Γι΄ αυτό, ο προφήτης Δαυίδ, δίκαια  τους  καταριέται , λέγοντας  :   ΄΄ επετίμησας  υπερηφάνοις ΄  επικατάρατοι  οι  εκκλίνοντες από των εντολών σου ΄΄.  και  ΄΄ υπερήφανοι παρηνόμουν  έως  σφόδρα ΄΄ (Ψαλμ. 118, 21, 51) .  Δηλαδή , ΄΄ επετίμησες τους  υπερήφανους  ανθρώπους, Κύριε΄ ας είναι καταραμένοι όσοι δεν φυλάττουν τις εντολές σου΄΄. Και πάλι : ΄΄ οι υπερήφανοι κάνουν πολλές παρανομίες και παραβάσεις΄΄.

  Μ΄αυτό ο Προφήτης δείχνει πως αιτία της παρανομίας είναι η υπερηφάνεια, και πάλι , αιτία της υπερηφάνειας είναι η παρανομία.  Γι΄αυτό. είναι αδύνατο να βρει κανείς άνθρωπο ταπεινό ανάμεσα στους παράνομους,και πάλι , άνθρωπο  που να φυλάει το νόμο μεταξύ των υπερήφανων , διότι  η υπερηφάνεια  είναι  αρχή  και  τέλος  κάθε  κακίας .

 Θέλημα όμως του Θεού είναι να απαλλαγούμε από τα κακά και να πράττουμε τα καλά, όπως λέει ο ίδιος Προφήτης : ΄΄ Έκκλινον από κακού  και ποίησον αγαθόν ΄΄.  Δηλαδή, ΄΄ παραμέρισε από το κακό και κάμε το  καλό ΄΄ .  Καλά είναι αυτά που είναι βεβαιωμένα από την Αγία  Γραφή , και από τους Αγίους της Εκκλησίας μας και όχι όσα άφρονα λέει ο  καθένας , που  πολλές  φορές  είναι  βλαπτικά και οδηγούν τον άνθρωπο στην απώ-λεια.

   Εάν όμως ζούμε κατά την συνήθεια του κόσμου  και  σύμφωνα  με  την επιθυμία του ο καθένας , εμείς οι Χριστιανοί δεν  έχουμε καμιά  διαφορά από  τα  άπιστα  έθνη , που δεν έχουν νόμο και Γραφές , ούτε διαφέρουμε από τους ανθρώπους εκείνους που ζούσαν στον καιρό της αναρχίας, όπως
είναι γραμμένο στο Βιβλίο των Κριτών: ΄΄έκαστος το ευθές εν οφθαλμοίς
αυτού εποίει , ότι ουκ ην βασιλεύς εν ταις  ημέραις  εκείναις ΄΄.  Δηλαδή , ΄΄ ο καθένας  έκανε  εκείνο  που  του φαινόταν καλό στα μάτια του , διότι δεν  υπήρχε  βασιλιάς  εκείνο  τον  καιρό ΄΄.
  
   Γι΄αυτό  και  οι Εβραίοι, όταν θέλησαν να θανατώσουν τον  Κύριό  μας από το φθόνο τους, ο Πιλάτος θέλησε να τον απολύσει , γιατί δεν έβρισκε σ΄ Αυτόν  καμιά  αιτία θανάτου. Εκείνοι όμως  ( οι  Εβραίοι )  απάντησαν και  είπαν :  ΄΄ ημεις νόμον έχομεν και κατά τον νόμον ημών οφείλει απο-
θανείν, ότι εαυτόν Υιόν Θεού εποίησεν ΄΄. Δηλαδή ,΄΄ εμείς  έχουμε  νόμο και κατά το νόμο μας πρέπει να πεθάνει, επειδή έκανε τον εαυτό του Υιό
Θεού ΄΄. Λέγοντας όμως αυτά ψεύδονταν.  Διότι, πού είναι γραμμένο  στο
νόμο ότι πρέπει να θανατωθεί, επειδή έκανε τον  εαυτό  του  Υιόν  Θεού ; Απεναντίας μάλιστα η Θεία Γραφή ονομάζει τους  ανθρώπους  θεούς  και υιούς Θεού :  ΄΄ Εγώ είπα, θεοί εστέ, και υιοί Υψίστου  πάντες ΄΄  ( Ψαλμ. 81, 6 ) .  Δηλαδή ,  ΄΄ Εγώ ο Θεός, είπα, ότι είστε όλοι  θεοί  και  υιοί  του Θεού ΄΄. Επομένως, όταν έλεγαν νόμο έχουμε, έλεγαν ψέμματα, γιατί  τέτοιος νόμος δεν υπάρχει.

   Βλέπεις , αγαπητέ μου , πως νόμο έκαναν το φθόνο και την κακία τους;
Γι΄αυτούς αναφέρει η Σοφία του Σολομώντα: ΄΄ έστω δε ημών η ισχύς νό-
μος, και, ενεδρεύσωμεν τον δίκαιον΄΄. Δηλαδή, ΄΄ας κάνουμε νόμο τη δύ-
ναμή μας και ας παγιδεύσουμε κρυφά τον δίκαιο΄΄. Παρόλου που ο νόμος
και οι Προφήτες έγραψαν, πως θα σαρκωθεί  ο  Χριστός  και  θα  πεθάνει για τη ζωή και τη  σωτηρία του κόσμου,  όχι  όμως σύμφωνα με το σκοπό εκείνων των παράνομων ( Εβραίων ) .

   Συμπερασματικά, για να μην πάθουμε και ΄μεις τα ίδια, ας  προσέχουμε στις εντολές του Κυρίου μας ,  και  έξω  από τα γεγραμμένα ας μη ζούμε. Οι εντολές του Χριστού δεν είναι βαρειές , όπως λέει ο Ευαγγελιστής Ιω-
άννης. Επειδή δε, ο Κύριός μας έκαμνε ανελλιπώς το θέλημα του Πατρός στη γη , γι΄αυτό πρέπει να τον παρακαλούμε να δίνει δύναμη και σε μας ,
και να μας φωτίζει να κάνουμε και εμείς το άγιο θέλημά  Του στη γη ,  ό-
πως το κάνουν οι άγιοι  Άγγελοι στον Ουρανό .  Διότι, ΄΄ χωρίς Αυτού ου δυνάμεθα ποιείν ουδέν ΄΄ ( Ιωάν. 15 , 5 ). Όπως οι Άγγελοι υποτάσσονται χωρίς αντιλογία σ΄όλα τα θεία προστάγματα , έτσι , κατά  κάποιο  τρόπο , πρέπει  να  υποτασσόμαστε  και όλοι εμείς οι άνθρωποι στο θείο θέλημα , που περιέχεται μέσα στις θείες Γραφές , για να  επικρατεί  ειρήνη  στη  γη ανάμεσα στους ανθρώπους ,  όπως συμβαίνει και  στον  ουρανό  ανάμεσα στους Αγγέλους ,  για να μπορούμε να  λέμε  με  παρρησία  προς  Αυτόν :
΄΄ τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον ΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου