Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τη δεκάτη τετάρτη του μηνός Απριλίου, μνήμη του αγίου Αρδαλίωνος του Μίμου, πυρί τελειωθέντος


Αντιγραφή – Επιμέλεια:
Σάββας Ηλιάδης
Δάσκαλος
   
      Όσοι εκ των πάσης φύσεως καλλιτεχνών, για σας είναι γραμμένο σήμερα το συναξάρι. Ακούστε τι μπορεί να κάνει ο Θεός στην ζωή του καθενός μας. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, χορευτές, αθλητές, ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές, σχεδιαστές, άπαντες οι καλλιτέχνες, ακούστε. Δεν ζητάει πολλά ο Χριστός μας. Ένα μόνο` να του εμπιστευτούμε χωρίς καμία επιφύλαξη την ζωή μας. Αυτό λέγεται προαίρεση και μάλιστα αγαθή!  «Να γυρίσουμε τη βίδα του μυαλού μας», όπως έλεγε ένας γέρος στο χωριό μου. Κι αν δεν την γυρίσουμε εμείς, θα μας την γυρίσει ο Θεός. Αρκεί να ομολογήσουμε με πόνο και αγωνία: «Κύριε, καν θέλω καν μη θέλω, σώσον με»! Είστε τα «ινδάλματα» της εποχής και είτε το θέλετε είτε δεν θέλετε, σας προβάλλουν τα μέσα μαζί με τα κατορθώματά σας. Από σας εξαρτάται απολύτως, αν θα «συγκινηθείτε» από το συναξάρι του αγίου Αρδαλίωνα, του αγίου σας! 
***
Ο άγιος Αρδαλίων ασκούσε το επάγγελμα του ηθοποιού κατά την εποχή του Διοκλητιανού (περί το 305). Έπαιζε σε θέατρα ειδωλολατρών και μιμούνταν τις χριστιανικές τελετές και την αντίσταση των μαρτύρων στα διατάγματα των τυράννων.
     Μια ημέρα, την στιγμή που ήταν επί σκηνής κρεμασμένος σ` ένα ικρίωμα, για να παραδοθεί δήθεν σε βασανιστήρια και ενώ οι θεατές χειροκροτούσαν τον ρεαλισμό της ηθοποιίας, τον επισκέφθηκε ξαφνικά η χάρις του Θεού, φώναξε στο πλήθος να κάνει ησυχία και αμέσως μετά με φωνή ζωηρή και καθαρή διακήρυξε ότι πιστεύει στον Χριστό αληθινά και όχι κατά μίμηση και παρωδία.
     Ο δικαστής, που παρευρισκόταν εκεί, τον συμβούλεψε να ανακαλέσει, αν ήθελε να σώσει την ζωή του. Ο Αρδαλίων όμως επέμενε να ομολογεί τον Χριστό, Θεό αληθινό. Τον έριξαν τότε στην πυρά, όπου κάηκε ζωντανός, κατακτώντας με αυτόν τον τρόπο τον καλλίνικο στέφανο του μαρτυρίου.
ΠΗΓΗ: ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΙΝΔΙΚΤΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου