Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Η θρησκευτική ελευθερία στη Νέα Υόρκη υπεράνω της πανδημίας

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε προσωρινά τα πρόσφατα μέτρα στη Νέα Υόρκη που περιόριζαν ιδιαιτέρως τις συγκεντρώσεις σε οίκους λατρείας σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Η νέα, πιο συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου έκρινε με ψήφους 5-4 ότι οι περιορισμοί του Κυβερνήτη Andrew Cuomo για τις εκκλησίες, τις συναγωγές και άλλους οίκους λατρείας, των 10 ή 25 προσκυνητών σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά, φαίνεται να παραβιάζουν τη ρήτρα ελεύθερης άσκησης λατρείας της πρώτης τροπολογίας.

«Ακόμη και σε μια πανδημία, το Σύνταγμα δεν μπορεί να παραμεληθεί και να ξεχαστεί», ανέφερε μέρος της πλειοψηφίας του δικαστηρίου. «Οι επίμαχοι περιορισμοί εδώ, απαγορεύοντας ουσιαστικά πολλούς από τη συμμετοχή σε θρησκευτικές υπηρεσίες, έρχονται στο επίκεντρο των εγγυήσεων της πρώτης τροπολογίας για τη θρησκευτική ελευθερία».

Ήταν μια αντιστροφή από προηγούμενες ενέργειες του Ανώτατου Δικαστηρίου ως απάντηση στους κρατικούς περιορισμούς στην οργανωμένη θρησκεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι δικαστές στο παρελθόν αρνήθηκαν να άρουν τους περιορισμούς στις εκκλησίες στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα.

Όμως από τότε, η Αναπληρωτής Δικαιοσύνης Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπουργκ πέθανε και τη διαδέχτηκε η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, Amy Coney Barrett, δίνοντας στους συντηρητικούς την πλειοψηφία 6-3, με την πρώτη της εμφάνιση σε ψηφοφορία.

Οι περιορισμοί της Νέας Υόρκης, που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο, αμφισβητήθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν και την Agudath Israel, μια Ορθόδοξη Εβραϊκή εκκλησία. Ισχυρίστηκαν ότι η εντολή του Cuomo στοχεύει αποκλειστικά τους οίκους λατρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου